Izložba i monografija arhitekte Mladena Suđića

Na događaju učestvuju akademik Siniša Jelušić i autor Mladen Suđić, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, u sklopu međunarodne manifestacije Dani evropske baštine

3336 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Otvaranje izložbe i predstavljanje monografija arhitekte Mladena Suđića biće upriličeni danas u Budvi u 19 časova, u Spomen-domu “Stefan Mitrov Ljubiša”.

Učesnici će biti: akademik Siniša Jelušić i autor Mladen Suđić, a događaj se, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, održava u sklopu međunarodne manifestacije Dani evropske baštine. Kustoskinja izložbe je Bojana Popović.

”U vremenu u kome smo suočeni s opštom pošasti devastacije kulture koja se u Budvi pojavljuje dominantno u formi urbanističke destrukcije, izgleda da oblici vizuelnog jezika, poput fotografije, filma i likovnosti, kojima je svima zajednička slika, ostaju jedan od važnih načina nadilaženja protoka vremena, koji neumitno dovodi u pitanje ono vremenski prošlo, vremensku bilost, s bitnim sadržajima koji je konstituišu. Destrukcija o kojoj je riječ svakako proishodi iz duha vremena za koji je karakteristično upravo odsustvo Duha”, zapisao je Jelušić.

Mladen Suđić
foto: Privatna arhiva

On dodaje i da slikarstvo Mladena Suđića u tom smislu predstavlja i neku vrstu zaustavljenog vremena, prošlog vremena koje emanira duhom ljepote, koju budvanski arhitekta, iz ugledne paštrovske dugovjekovne porodice Suđića, svojim postojanim pregnućem trajno razotkriva.

”Time slika učestvuje u jednom vidu tvorenja kulture pamćenja, koja bi svakom Budvaninu trebalo da bude nezaobilazan imperativ, njemu neophodan jer ga može uputiti na onaj temelj, koji postupno biva sve više zaboravljen. Kako sada tačno razumjeti načela Suđićevog likovnog postupka? Najprije imajući u vidu nezaobilazan podatak da je ono utemeljeno prevashodno na njegovom arhitektonskom pozivu, od koga svagda moramo poći da bismo u potonjoj analizi mogli uočiti višeglasje strukture slike na kojoj estetska vrijednost njegove tvorevine počiva”, dodao je on.

Mladen Suđić
foto: Privatna arhiva

Suprotnost stroge arhitektonske forme i sasvim suprotnog akvarela kao tople, lirske ekspresije, ostvaruje upravo prožimanje suprotnosti koje postaje odlučujući i nužni uslov suštine i vrijednosti Suđićeve slike, objašnjava Jelušić. On dodaje i da je akvarel, kao tehnika slikanja vodenim bojama, jedna od najstarijih slikarskih tehnika koju su posebno koristili narodi Mediterana, a mediteranska tema predstavlja jedan od najznačajnijih ciklusa Suđićevog slikarskog stvaralaštva.

Mladen Suđić je osnovnu školu završio u Budvi, a Srednju tehničku - arhitektonskog smjera u Podgorici. U Beogradu je završio Arhitektonski fakultet, gdje se i zaposlio i radio u Jugoslovenskom građevinskom centru, potom u industriji “Lola Ribar”, a onda i u Privrednoj komori Jugoslavije, odnosno Privrednoj komori Srbije. Slika već 20 godina, imao je izložbe u Budvi, Svetom Stefanu i Beogradu, a oko 30 izložbi je imao u inostranstvu.

Bonus video: