otvoren Internacionalni simpozijum skupture 2022.

Vlaović: Umjetnička kolonija Danilovgrad uklesana na kulturnoj mapi Evrope

"Lokalna uprava je pokrenula inicijativu da cijeli grad bude izložbeni prostor, što ćemo vrlo brzo i realizovati, tako da će svaki kutak grada biti opremljen sa skulpturama", poručio je predsjednik Opštine Branko Bošković

2296 pregleda 0 komentar(a)
Otvaranje Internacionalnog simpozijuma skupture 2022, Foto: PR Centar
Otvaranje Internacionalnog simpozijuma skupture 2022, Foto: PR Centar

Umjetnička kolonija Danilovgrad je, za pola vijeka postojanja, uklesala sebe na kulturnoj mapi Evrope i pozicionirala se kao nezaobilazni kulturni topos u skulptorskoj umjetnosti.

To je saopšteno na otvaranju Internacionalnog simpozijuma skupture 2022. i predstavljanju 50 godina postojanja i rada Umjetničke kolonije Danilovgrad.

Umjetnička kolonija Danilovgrada
foto: PR Centar

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović istakla je da veliki jubilej - 50 godina trajanja Umjetničke kolonije Danilovgrad predstavlja potvrdu velikog entuzijazma i realizovane vizije osnivača.

"Vrijednim i predanim petodecenijskim radom izgrađen je i definisan svojevrsni ekosistem, koji je Danilovgrad učinio nezaobilaznom pozornicom kulturno-umjetničkog stvaralaštva internacionalnog formata. Ta posvećenost uticala je da vremenom manifestacija preraste u ustanovu i zavrijedi status posebnog značaja za kulturu Crne Gore", rekla je Vlaović navodi se u saopštenju PR Centra.

Prema njenim riječima, amblematično prirodno okruženje Danilovgrada i njegova urbana osobenost čine Umjetničku koloniju jedinstvenom u očima stvaralaca sa svih meridijana, koji se, kako je navela, rado odazivaju na pozive ove manifestacije.

"Edukacija najmlađih, upućivanje na umjetnost, stvaranje i odgoj publike, kao i angažovanost lokalne zajednice u kulturnom životu primjer su koji pokazuje koliko jedna dobro osmišljena umjetnička manifestacija može odrediti kulturni identitet grada“, ocijenila je Vlaović.

Smatra da se zahvaljujući Umjetničkoj koloniji, Danilovgrad pokazao kao sredina koja je u stanju da uveže dostignuća tradicije sa istraživačkim tendencijama u savremenoj umjetnosti.

"Uvjerena sam da je za ovu polovinu vijeka danilovgradska umjetnička kolonija uklesala sebe na kulturnoj mapi Evrope i pozicionirala se kao nezaobilazni kulturni topos u skulptorskoj umjetnosti. Sa sigurnošću možemo tvrditi, na osnovu dosadašnjih rezultata, da je najbolje tek pred nama“, poručila je Vlaović.

Poslovna direktorica Umjetničke kolonije Danilovgrad, Vesna Jovović, kako se navodi, osvrnula se na početke rada te ustanove.

"Dok smo živjeli svoje bezbrižno djetinjstvo i školske dane, u mirnom i idiličnom Danilovgradu, naš sugrađanin, slikar i profesor Ratko Puro Kovačević je živio svoje umjetničke snove. On je Danilovgrad, sa svojim prirodnim i kulturnim resursima, prepoznao kao idealno mjesto u kojem bi likovna kolonija imala svoj rezidencijalni, međunarodni umjetnički program. I tako je, zahvaljujući profesoru Puru, Danilovgrad to i postao“, navela je Jovović.

Jovićević
Jovićevićfoto: PR Centar

Kazala je da su u toj ustanovi postavili velike ciljeve, "koji nas istovremeno ushite i preplaše".

"Korak po korak bližimo se postavljenom cilju. Ubijeđeni smo da se svijet mijenja primjerima", rekla je Jovović.

Predsjednik Opštine, Branko Bošković, kazao je, kako je saopšteno, da je 50 godina postojanja Umjetničke kolonije Danilovgrad veliki jubilej za taj grad i ustanovu.

"Sa svojom stalnom postavkom skulptura, Umjetnička kolonija je brend Danilovgrada i Crne Gore, a nezaobilazna destinacija za posjetu umjetnika, stvaralaca i turista. Značajno je njeno članstvo u domaćim i međunarodnim asocijacijama, kao i status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore kada je Internacionalni simpozijum skulpture u pitanju“, naveo je Bošković.

Bošković
Boškovićfoto: PR Centar

Istakao je, kako navode, da je, kroz Internacionalni simpozijum skulpture do sad boravilo više od 150 umjetnika sa svih kontinenata, navodeći da su u Danilovgradu našli inspiraciju i ostavili vrijedna djela.

"Uz njihovo stvaralaštvo, Danilovgrad je prepoznat na svim meridijanima svijeta", rekao je Bošković.

Poručio je da su ulaganja u kulturu jedan od prioriteta lokalne uprave u Danilovgradu, navodeći da će sa tim nastaviti i u narednom periodu.

"Lokalna uprava je pokrenula inicijativu da cijeli grad bude izložbeni prostor, što ćemo vrlo brzo i realizovati, tako da će svaki kutak grada biti opremljen sa skulpturama Umjetničke kolonije, čime će one biti još bliže građanima i posjetiocima Danilovgrada“, naveo je Bošković.

Umjetnička kolonija Danilovgrada
foto: PR Centar

Učesnici ovogodišnjeg Internacionalnog simpozijuma skulpture su, kako se navodi, akademski vajari iz Srbije i Bosne i Hercegovine Milorad Panić i Dalibor Nikolić, koji u Danilovgradu borave i realizuju svoje skupture od 1. septembra.

Dodaju da je pokrovitelj manifestacije je Opština Danilovgrad, sufinansijer Ministarstvo kulture i medija i višegodišnji donator "Mermer AD Danilovgrad".