„Pokojnik” za početak

Podgorička premijera predstave kojom se Nušić vratio na scenu crnogorskih teatara nakon 27 godina biće upriličena 6. oktobra na velikoj sceni CNP-a u 20 časova

1968 pregleda 0 komentar(a)
Sa premijere predstave u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Sa premijere predstave u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Crnogorsko narodno pozorište otvoriće predstojeću sezonu šestog oktobra predstavom "Pokojnik" koju je po tekstu Branislava Nušića režirao Egon Savin.

U susret novoj sezoni iz CNP-a su saopštili i opsežan plan i program koji obuhvata postavljanje više novih predstava, tačnije četiri premijere, dva gostovanja renomiranih regionalnih teatara, ali i domaćih, a za oktobar, uz pozorišni repertoar najavljuju i jednu projekciju filma.

Podgorička premijera "Pokojnika", u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat, iščekuje se još od premijere komada u Tivtu, krajem jula, kada su reakcije kritike i publike nagovijestile uspjeh i dug repertoarski život komadu kojim se Nušić vratio na scenu crnogorskih teatara nakon 27 godina. Predstava se izvodi i dvije večeri nakon premijere, 7. i 8. oktobra u 20 časova na velikoj sceni.

U predstavi "Pokonik" igraju: direktor CNP-a Marko Baćović, gostujući glumac Bojan Dimitrijević, kao i: Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović. Autorski tim predstave čine: scenografkinja Vesna Popović, kostimografkinja Jelena Stokuća, asistentkinja kostimografkinje Gordana Bulatović, za scenski govor zadužena je Dubravka Drakić, organizatorka je Gordana Smodlaka, a izvršna producentkinja Nela Otašević i asistentkinja reditelja Radmila Božović.

Iz CNP-a najavljuju da nakon igranja u matičnoj kući, "Pokojnika" očekuju i dva festivalska izvođenja. Predstava će se 21. oktobra takmičiti na 38. Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom, a 10. novembra na Međunarodnom festivalu glumca u Nikšićkom pozorištu.

U CNP-u su u toku probe za predstavu "Proces" Franca Kafke u adaptaciji i režiji Dušanke Belade koja zajedno sa scenografom Jovanom Boškovićem potpisuje i dramatizaciju teksta. Kostimografkinja je Gordana Bulatović, kompozitorka Marija Mitrović, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović. U predstavi igraju: Vukan Pejović, Jelena Minić, Jovan Dabović, Pavle Bogojević i Stefan Vuković. Predstava će premijerno biti izvedena sredinom novembra na Sceni Studio.

Do kraja ove godine planiran je i rad rediteljke Ane Tomović koja će za Veliku scenu režirati komad "Jerma" po tekstu Sajmona Stouna, a do kraja pozorišne sezone će na Velikoj sceni biti postavljena i predstava "Ujka Vanja" Antona Pavloviča Čehova u režiji Mirka Radonjića. Scena Studio biće bogatija za predstavu "Čišćenje idiota" po tekstu Milana Markovića Matista u režiji crnogorske rediteljke Hane Rastoder.

Pored domaćih ostvarenja i premijera, crnogorska publika će imati priliku da pogleda i gostujuću predstavu Narodnog pozorišta iz Beograda "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića i "Let iznad kukavičjeg gnijezda" koju je po tekstu Ken Kizi/ Dejl Vaserman režirao Žanko Tomić u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.

Planirana su i gostovanja Nikšićkog pozorišta i Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa njihovim posljednjim produkcijama: "Narodni poslanik" Branislava Nušića u režiji Gorana Bulajića i "Pod oba sunca" po romanu Ognjena Spahića u režiji Borisa Liješevića.

Oktobarski repertoar najavljuje izvođenje predstava: "Đokonda", "Očevi su grad(ili)", "Djeca sunca", "Policajci", "Souldfood", "Bladi Mun", "Šćeri moja", "Omladina bez Boga" i "The Beauty Queen". Pored redovnog repertoara, na Sceni Studio će 26. oktobra biti prikazan film "Naša strana ljepšeg dana" autorki Branke Otašević i Klare Radonjić. Ulaz na projekciju je slobodan.

U toku je i konkurs za najbolji savremeni domaći dramski tekst, koji je otvoren do prvog oktobra, a proglašenje najbolje drame i uručenje nagrade planirano je za Dan Crnogorskog narodnog pozorišta 1. novembar, najavljuju iz CNP-a.

Bonus video: