Prilično mlake ideje

Ocjena izložbe “Kapije i portali” u Galeriji Modern Art Oxford

3680 pregleda 4 komentar(a)
Foto: :Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia
Foto: :Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

Samo dvije zvjezdice od mogućih pet za najnoviju izložbu “Kapije i portali” u Galeriji Modern Art Oxford.

Tako je umjetnički kritičar "Gardijana", Džonaton Džons, ocijenio novi projekat Marine Abramović, koji se, sudeći prema onome što je naveo u svom tekstu, smrtno dosađivao krećući se kroz postavku ove art zvijezde, prenosi "Danas".

Umjetnica, kako kaže nije prisutna u svom najjnovijem nastupu, umjesto nje, kroz postavku vas vodaju savršeni polaznici njenog metoda, nagovještavajući ritual vještica iz Blera. Performans “The Artist is Present” iz 2010 u Njujorku, učinio je Marinu Abramović globalnom ikonom. U svojoj najnovijoj mističnoj ekstravaganciji umjetnica nije lično prisutna, međutim pojavila se na konferenciji za novinare kako bi objasnila da otkako je postala slavna želi da ukloni sebe iz svog rada, kako bi mu dozvolila da govori za sebe.

“To je dosta težak zadatak. Kako sam otkrio na tom događaju, ona je izuzetno prisutna” navodi Džons.

“Sa svojom magnetičnom smirenošću, kada govori tako da izgovara riječi kao u nekom osnovnom ritmu – disanja i otkucaja srca. Njena harizma i neobična bezvremenost drže vas hipnotisanim. Njeni asistenti obučeni prema, kako to sama umjetnica zove, 'Abramović metodu' nažalost ne mogu da dosegnu te nadzemaljske kvalitete. Pa, zamislite da Džudi Denč podučava gomilu ljudi da igra njene najpoznatije uloge. To nije isto. Još gore, fokusira vaš um na to da su ideje koje stoje iza ove umjetnosti prilično mlake” konstatuje Džons na početku pregleda ove izložbe.

Prema njegovim riječima Abramović metod, koji se ovdje praktikuje, uključuje dosta sporog hodanja, nježne prinude i senzorne deprivacije, pa tako baš kad se pitate koliko dugo ćete još morati morati da stojite pored zida zatvorenih očiju, vodiči vas pomjere na drugo mjesto. Kao da ste u projektu „Vještica iz Blera“, piše.

Bonus video: