Prožimanje književnosti i slikarstva

Burzanović je istakla da su međuodnosi umjetničkih svjetova-ilustracije Bhagavad Gite - dijela Mahabharate "Pjesma o božanstvu" dio doktorske disertacije, koju je autorka, uz podršku ambasade Indije štampala dvojezično, na engleskom i crnogorskom jeziku

3466 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Četrdeset ilustracija inspirisanih indijskim pjesničkim djelo Bhagavad Gita, autorke Tatjane Burzanović izloženo je u bjelopoljskom Centru za kulturu.

Podsjećajući da je riječ o djelu sastavljenom od 18 pjevanja i 700 strofa, autorka je kazala da su književnost i slikarstvo jedna umjetnost sa dva lica.

“Kroz svoj umjetnički i pedagoški rad istražuje odnos simultane i sukcesivne umjetnosti, kao i matematičke analogije među umjetnostima. A istraživanje te matematičke analogije među umjetnostima, te diferencije specifike, da svaka linija ima svoj značaj, da je u stvari to zvuk ili vibracija da boja takođe ima svoju frekfrenciju, matematičku analogiju sa talasnom dužinom, odnosno talasna dužina boje sa frekfencijom zvuka – treba to fizički dokazati, a na čemu trenutno radim u saradnji sa elektroinženjerima i informatičarima”, kazala je Burzanovićeva.

Ona je istakla da je knjiga “Međuodnosi umjetničkih svjetova - ilustracije Bhagavad Gite” - najljepšeg dijela indijskog epa “Mahabharate” - Pjesma o božanstvu, dio doktorske disertacije, koju je autorka, uz podršku ambasade Indije štampala dvojezično, na engleskom i crnogorskom jeziku.

Burzanović je za 18 poglavlja ovog Indijcima svetog teksta uradila 40 ilustracija i približila je ovo filozofsko djelo ne samo našim narodima, već i onima sa engleskog govornog područja.

Ona je objasnila da je ta poglavlja radila na dva načina, kombinovanom tehnikom, pri čemu je objasnila šta svaki od likovnih elemenata znači.

“Ta knjiga je, osim što je dobila nagradu doživjela i drugo izdanje u Americi. Riječ je o prožimanju između poezije i slikarstva, korelaciji između umjetnosti (slikarstva i književnosti). Ovakvi organski spojevi između dvije umjetnosti veoma su specifične i možemo ih nazvati pikto-poezija”, kazala je Burzanović.

Bonus video: