Dubrovački simfoničari u Nikšiću

Na koncertu u gradu pod Trebjesom izvešće numere kompozitora kao što su Vivaldi, Sorkočević, Odak, Dobronić, Papandopulo…

1706 pregleda 0 komentar(a)
Foto: dso.hr
Foto: dso.hr

Na otvaranju 17. Međunarodnog festivala gitare u Nikšiću, 6. oktobra, premijerno će nastupiti Dubrovački simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom Ivana Huta. Gudači dubrovačkog orkestra nastupiće u Nikšićkom pozorištu u 20 časova, a ulaz je slobodan.

„Dubrovački simfonijski orkestar ove godine obilježava 97. godišnjicu aktivnog rada. Kao važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasleđa Dubrovnika i Hrvatske, redovno nastupa s poznatim domaćim i međunarodno priznatim umjetnicima, interpretirajući djela majstora baroka, klasike i romantike. Nastupili su u najprestižnijim dvoranama, organizujuću turneje širom svijeta“, navodi se u saopštenju za javnost organizatora Gitar festa.

Dubrovački simfonijski orkestar je 2005. godine nagrađen prestižnom nagradom „Milka Trnina“, a deset godina kasnije nagradom za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu. Prije dvije godine dobio je Grand prix Orlando za poseban umjetnički doprinos. Organizuje niz festivala i ciklusa mutike poput Međunarodnog festivala operskih arija „Tino Pattiera“, MGF Dubrovnik u pozno ljeto, muzičkih ciklusa Dubrovačko-glazbeno proljeće, Jesenji glazbeni moskar, ciklus barokne muzike Orlando Furioso i Festival komorne glazbe Stradun Classic.

Na koncertu u gradu pod Trebjesom izvešće numere kompozitora kao što su Vivaldi, Sorkočević, Odak, Dobronić, Papandopulo… Sa njima će kao solista nastupiti i poljska gitaristkinja Bjanka Salati, pobjednica prošlogodišnjeg Internacionalnog takmičenja gitarista Tivat.

U nastavku Gitar festa, koji traje do 9. oktobra, biće upriličen koncert Damir Imamović trija, gitariste Gorana Krivokapića i mladih crnogorskih gitarista.

Festival organizuje NVO „Anagastum Guitar Society“ pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić i Ministarstva kulture i medija, a uz podršku Nikšićkog pozorišta i Muzičke akademije sa Cetinja.

Bonus video: