Uspješna priča o vječnosti licemjerstva

"Trudili smo da nađemo te vječne čvorove koji se vežu sa današnjim vremenom. Po reakcijama, mislim da smo to uspjeli i da smo priču, koja je stara 140 godina, osavremenili", kazao je reditelj nakon nikšićke premijere

1421 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Anka Gardašević
Foto: Anka Gardašević

Skoro 140 godina je od nastanka djela Branislava Nušića “Narodni poslanik”. Nimalo ohrabrujuće ne djeluje činjenica da kao društvo, ali i kao pojedinci, nijesmo ni malo odmakli. I dalje je licemjerstvo na sceni, narodno povjerenje lako potkupljiva “roba”, vlast bitna zbog sitnih interesa, a čovjek, onaj pravi, “skrajnut” sa scene.

Pokazali su to Goran Bulajić, koji je adaptirao i režirao “Narodnog poslanika” i glumačka ekipa koja je tu postavku veoma dobra iznijela na sceni i pokazala zbog čega je Nušić i dalje aktuelan.

Predstava, koja je rađena u koprodukciji Nikšićkog pozorišta i pljevaljskog Centar za kulturu, premijerno je izvedena u Pljevljima i Nikšiću, a gromoglasni aplauz publike pokazao je šta misle o njenoj uspješnosti.

”Prvo ja kao adaptator, a zatim i kolektiv glumački koji se aktivno uključio u možda najteži i najkompleksniji dio priče - kako je osavremeniti, trudili smo da nađemo te vječne čvorove koje je vežu sa današnjim vremenom. Po reakcijama mislim da smo to uspjeli i da smo priču koja je stara 140 godina osavremenili”, kazao je nakon nikšićke premijere Goran Bulajić.

On je priznao da mu u ovom vremenu, možda i nije bilo teško osavremeniti “Narodnog poslanika”.

Scena iz predstave
Scena iz predstavefoto: Anka Gardašević

”Licemjerje je vječita kategorija. Paradoksalno je, ali ova priča ide u prilog tome, o vječnosti licemjerja i ostalih grehova. Nušić je to pročitao sa svojih 18 godina, a mi se trudimo da ga pratimo. Stvarnost nam baš nudi dobre replike za ovu priču. Ne bavimo se sitnom-dnevnom politikom, ali ako imate rebalans budžeta danas, a mi smo ga napisali i uradili prije mjesec i po dana, nije to slučajno”, uz osmijeh je kazao Bulajić.

Mladi i izuzetno nadareni Stevan Vuković predvodio je glumačku ekipu koja se, stiče se utisak, lijepo zabavila na sceni, a onda uspjela i da zabavi publiku, ali i skrene pažnju na grehove današnjice.

”Jasno je da živimo u političkom društvu koje očigledno ne može da nađe pravi put, da izađe iz svih problema, a problemi su sve učestaliuji, sve ih više ima. Nemamo te vodilje za kojom treba poći. Taj neki sitni gazda, nekakav čovjek koji ima sobe koje izdaje, mašta da bude narodni poslanik. Na kraju završi na podu kao i mnogi”, kazao je Vuković koji je tumačio lik Jevrema Prokića, nesuđenog poslanika, dovoljno “savitljivog” za politiku, ali nedovoljno da uđe u Skupštinu.

Vuković
Vukovićfoto: Anka Gardašević

”Mislim da smo uspjeli da dosegnemo savremenost. Mogu reći da to nije bilo toliko teško upravo zbog toga što je polazna tačka Nušić. Čini mi se da skoro 140 godina živimo realnost koja ne odmiče od ovog komada. To je nažalost nešto što je činjenično stanje i zbog toga ne mislim da je toliko teško bilo postaviti ovaj komad”, smatra Vuković.

Pored njega, glumačku ekipu čine i: Marija Đurić, Maša Božović, Nikola Vasiljević, Anja Drljević, Matija Memedović, Boban Čvorović, Milica Kekić, Pavle Bogojević, Lazar Đurđević, Velizar Kasalica i Nebojša Vulanović. Za scenografiju predstave je zadužena Anka Gardašević, a uradila kostime je Olivera Eraković.

Bonus video: