Jelena Đukić i Đorđije Tatić oduševili žiri IFAD-a

"Naša ‘Ifigenija’ osvojila je dvije nagrade od ukupno četiri”, saopštili su iz Korifej teatra

2604 pregleda 2 komentar(a)
Laureati festivala: Đorđije Tatić i Jelena Đukić (desno), Foto: Teatar Jordan H.K. Dzinot- Veles
Laureati festivala: Đorđije Tatić i Jelena Đukić (desno), Foto: Teatar Jordan H.K. Dzinot- Veles

Jedinstvene, snažne i bravurozne glumačke izraze glumaca crnogorske predstave “Ifigenija” u koprodukciji Korifej teatra i centara za kulturu opština Kolašin i Bijelo Polje, zapazila je publika ali i žiri Međunarodnog festivala antičke drame “Stobi” u Velesu u Sjevernoj Makedoniji, odakle se sa nagradama vraćaju Jelena Đukić kao najbolja ženska uloga i Đorđije Tatić dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu.

”Naša ‘Ifigenija’ osvojila je dvije nagrade od ukupno četiri na IFAD (Međunarodnim festivalu antičke drame) Stobi u Velesu: Jelena Đukić i Đorđije Tatić”, saopštili su iz Korifej teatra.

Predstavu je režirao Zoran Rakočević, a u njoj igraju i: Anđelija Rondović, Petar Novaković i Moamer Kasumović, kao i studenti glume na Fakultetu dramskih umjetnosti sa Cetinja u klasi profesora Branimira Popovića, Una Lučić i Ognjen Sekulić. Glumački tim upotpunjuje i muzičar Bojan Peko Minić koji je i autor muzike, a pretprodukciju potpisuje Jelena Šoškić.

Žiri Festivala antičke drame, u sastavu: predsjednik Đorđe Jolevski i članovi Biljana Dragićević Projkovska i Dejan Damjanovski, jednoglasno je donio odluku o nagradama i obrazložio ih.

Đukić na jednoj od izvedbi komada
Đukić na jednoj od izvedbi komadafoto: Duško Miljanić

”Jelena Đukić gradi lik Klitemnestre nevjerovatnom vještinom suvereno vladajući svojim emotivnim, vokalnim, fizičkim i mentalnim sposobnostima. Ona vješto prati režiserov koncept kako bi uspostavljanjem sopstvene glumačke autonomije izgradila i potpunu kontrolu nad radnjom... Đukić igra naizgled hladnu i racionalnu kraljicu koja se pokorava Agamemnonovom autoritetu, ali njen emocionalni unutrašnji naboj majke koja mora da žrtvuje svoju ćerku isijava bol sa scene. Iako mlada glumica, Đukić glumi bezvremenski na sceni i plijeni svojim šarmom, ljepotom, duhovnošću i besprekornom glumačkom izvedbom”, istakao je žiri, a zatim su obrazložili i dodjelu nagrade za najbolju mušku ulogu Đorđiju Tatiću za ulogu Agamemnona:

”Tatić je oživio Agamemnonov karakter sa snažnim osjećajem za moderan pristup građenju uloge u novim estetskim pozorišnim formama. Svoje glumačko iskustvo iskoristio je i u postavljanju dikciono savršenog govorenja stihova, a svojom snažnom individualnošću povezuje ostale glumce/likove u amalgamu zvanom ‘Ifigenija’. Tatić surovog Agamemnona pretvara iz gordog gospodara u tiranina, tako da na kraju čina ulazi u gromoglasnu tišinu. Sofisticiran pristup građenju uloge ističe veličinu glumačke ličnosti Tatića koja nam je donijela novog, snažnog, modernog, moćnog i autoritativnog Agamemnona”, dodao je žiri.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Dijani Dobrevoj za režiju predstave “Odiseja” za koju je tekst, inspirisan Homerovim djelom, napisao Aleksandar Sekulov, a u produkciji Dramskog pozorišta “O. Masalitinov, Plovdiv, R. Bugarska.

Predstava “Ifigenija” odigrana je na većini scena u Crnoj Gori, a zapažene nastupe imala je van države. U decembru 2021. je izvedena i na festivalu “Dani Jurislava Korenića” u Kamernom teatru u Sarajevu, u maju ove godine na Međunarodnom festivalu teatra u Prištini proglašena je za najbolju predstavu i dobila nagradu za najbolju epizodnu ulogu festivala (Jelena Đukić). U julu je igrana i na Anfiteatar festivalu u Kraljevu, a krajem septembra je izvedena i u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta.

Komad je rađen po Euripidovoj ”Ifigeniji u Aulidi”, a Rakočević je ranije kazao da je ovo Euripidovo djelo aktuelno i dvije i po hiljade godina od njegovog rođenja i predstavlja svojevrstan komad ljudske katastrofe.

”U koncentraciji vlasti za koju se trpi i pati, Euripid nam kazuje da su ljudske žrtve za najveće društvene ideale časnije od prihvatanja ograničene slobode. Mi u tom neizbježnom storiju tragamo za današnjim čovjekom koji je opsjednut duhovima skoro pa arhetipskog neoliberalnog diskursa, gdje se, kao grčki junak, batrga između diktata obezljuđene moći i kontrole s jedne, i potisnute emotivne, tople, ljudske, pa i bolne istine života, s druge strane. Današnju Ifigeniju ne ubija proročanstvo, kako to možemo isprve shvatiti, već otupljela i obesmišljena ljudska priroda”, rekao je reditelj.

Producenti su ranije istakli da je “Ifigenija” najznačajnija predstava nastala u Kolašinu. Predstavu je sufinansiralo Ministarstvo kulture Crne Gore preko konkursa za razvoj kulture na sjeveru za 2020. godinu. Finansijsku podršku pružili su i Opština i Turistička organizacija Kolašin, nekoliko sponzora - prijatelja kolašinske stvaralačke energije.

Bonus video: