Nagrade MESS-a za "Anu Karenjinu"

”Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini” i još pet nagrada za koprodukciju Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” i Dramskog studija “Prazan prostor”

4356 pregleda 0 komentar(a)
Pavle Prelević i Sanja Vujisić, Foto: Ana Kašćelan
Pavle Prelević i Sanja Vujisić, Foto: Ana Kašćelan

Predstava “Ana Karenjina”, u koprodukciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” i Dramskog studija “Prazan prostor”, osvojila je Grand prix na 62. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS u Sarajevu, “Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini”.

Pored nagrade za najbolju predstavu, dodijeljeno je i još pet nagrada. Priznanje “Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje” dodijeljeno je Aleksandru Gavraniću. Nagradu “Rejhan Demirdžić” za najbolje mlade glumce dobili su Sanja Vujisić i Pavle Prelević. Iliji Gajoviću pripala je nagrada “Sound of MESS” Radio Sarajeva za zvuk i muziku. Uz sve navedeno, predstavi “Ana Karenjina” pripala je i nagrada “Zlatna maska”, koju dodjeljuje sarajevsko “Oslobođenje”. Pored nagrada, da je crnogorska predstava oduševila publiku ovog značajnog festivala potvrđuju i brojne pozitivne kritike, kako struke, tako i ljubitelja i poštovalaca pozorišnog izraza.

Publika je na 62. izdanja festivala MESS, u okviru glavnog takmičarskog programa, imala priliku da pogleda 14 predstava iz 12 zemalja, dok je selekcija “Mali MESS” prikazala šest ostvarenja namijenjenih najmlađoj publici.

Odluke o nagradama donio je žiri u sastavu: književnica i urednica iz Bosne i Hercegovine prof. dr Andrea Lešić-Tomas, pozorišni i filmski reditelj sa Kosova Fatos Beriša i umjetnički direktor, pozorišni reditelj i dramaturg iz Italije Đakomo Pedini.

Predstava “Ana Karenjina” izvedena je u petak veče na MESS-u, ispraćena je stalnim reakcijama i pozdravljena jakim ovacijama publike. Komad je, prema romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja, režirao Mirko Radonjić, a premijerno je izvedena prošle godine.

U predstavi uloge tumače Sanja Vujisić, Aleksandar Gavranić i Pavle Prelević, a u pitanju je trodjelna predstava koju čine segmenti: “Priroda zaljubljivanja”, “Priroda vremena” i “Priroda ludila”, saopšteno je iz Zetskog doma. Komad predstavlja potragu za načinima da se pročita Tolstojev klasik, te da se sa njim uđe u dijalog kao platformu za promišljanje izvođača i publike o tome kako voljeti u današnje vrijeme.

Nakon sarajevske, predstava će ovog mjeseca ponovo biti i pred podgoričkom publikom. Igranja su zakazana za 15. i 16. oktobar u Vojnom hangaru u Zagoriču, oba puta u 19 časova.

Bonus video: