Održan Nikšić gitar fest: Od klasičara do sevdaha

"Festival je jako dobro etabliran u svijetu i postao je jedan od jako značajnih festivala u Evropi"

6637 pregleda 1 komentar(a)
Damir Imamović trio, Foto: Svetlana Mandić
Damir Imamović trio, Foto: Svetlana Mandić

”Gitara ima nježan zvuk, poput dodira ruku. Gitara ima tih zvuk, kao da prijatelj šapuće”, ovako je govorio poznati španski virtuoz na gitari Fransisko Tarega.

Da je u pravu, Nikšićani tome svjedoče već 17 godina, koliko traje Međunarodni festival gitare koji je, zahvaljujući organizatorima i učesnicima, odavno prestao da bude i nikšićki i crnogorski. Svjetski, a naš - bila bi odrednica festivala koji je od 7. do 9. oktobra održan po 17. put u gradu pod Trebjesom.

”Ipak 17 godina organizujemo festival i razgovarali smo kako da izađemo iz ovih okvira koji su možda postali tijesni. Kada vidimo koji su sve umjetnici bili na našem festivalu, mi na neki način lagano zatvaramo taj krug umjetnika koji su izvanredni i dolaze iz čitavog svijeta. Praktično nemamo puno tu prostora, sem da ponavljamo umjetnike”, kazao je umjetnički direktor festivala Danijel Cerović.

On i Goran Perišić, direktor festivala, zaslužni su što je Nikšić godinama pozornica svjetski poznatih umjetnika. Čak su i u jeku korone, kada je bilo nemoguće organizovati festival, realizovali online izdanje Gitar festa.

”Drago nam je što smo i u tim teškim vremenima uspjeli da se snađemo, što nijesmo ugasili festival, nego smo opstali i prošli sve testove kao organizatori. Na ovom festivalu se ne prodaje pivo, nije komercijalan, nijesu skupe ulaznice, nema velikih sponzora, ali mislimo da i ovakvi festivali moraju da postoje i da afirmišu visoku umjetnost, da kažemo tako”, riječi su umjetničkog direktora Gitar festa, festivala koji polako, ali sigurno brendira Crnu Goru na mapi svjetskih festivala klasične muzike.

Ove godine nastupili su Goran Krivokapić, jedan od crnogorskih svjetski najprepoznatljivijih gitarista, mladi i talentovani crnogorski gitaristi, osvajači nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima, dok je u okviru programskog segmenta Festival plus publiku kroz “svijet” sevdaha proveo jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih umjetnika, predstavnik sevdaha čiju je interpretaciju kritika okarakterisala kao revolucionarnu za ovaj žanr i dobitnik nagrade za najboljeg umjetnika Evrope 2021. godine, Damir Imamović.

”Festival je jako dobro etabliran u svijetu i postao je jedan od jako značajnih festivala u Evropi”, kazao je Goran Krivokapić, jedan od vodećih gitarista i kamernih muzičara nove internacionalne scene.

Goran Krivokapić
Goran Krivokapićfoto: Svetlana Mandić

Prvu internacionalnu nagradu osvojio je sa 14 godina, a zatim je nastavio sa osvajanjem nagrada i nastupima širom svijeta - kako samostalno, tako i u duetu sa Danijelom Cerovićem ili sa orkestrima.

”Poseban je osjećaj svirati kod kuće, a mislim da je veća odgovornost svirati u duetu, nego samostalno. Što se tiče nastupa sa ansamblima, priprema je prilično složenija, kompleksniji je cijeli proces, a s druge strane je i zabavnije, lakše, motivisanije”, istakao je Krivokapić.

Završno veče festivala posljednjih godina rezervisano je za mlade talentovane crnogorske gitariste. Tako je bilo i ove godine, kada su na sceni “Zahumlja” nastupili Filip Miladinović, Nađa Grdinić, Danilo Izgarević, Andrija Backović i Anja Janičić.

”I njima i nama znači dosta njihovo učešće. Njima jer dobijaju šansu da sviraju na, kako kažete, važnoj sceni, nama jer volimo da odgajamo publiku i mlade umjetnike. Moramo da djelujemo dvosmjerno, da razvijamo te naše domaće umjetničke snage, da stvorimo priliku, za njih a i da našu publiku upoznamo, da vide šta to mladi crnogorski gitaristi mogu”, kazao je Cerović.

Festival je ove godine trebalo da otvori Dubrovački simfonijski orkestar, ali je koncert zbog objektivnih razloga otkazan, tako da će isti biti naknadno održan.

Gitar fest, koji je organizovan na sceni Nikšićkog pozorišta i “Zahumlja”, organizovala je nevladina organizacija “Anagastum Guitar Society” pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić i Ministarstva kulture i medija Crne Gore, a uz podršku Nikšićkog pozorišta i Muzičke akademije Cetinje.

Imamović: Sevdalinke malo biraju mene, malo biram ja njih

Gitar fest je zadnjih godina uspostavio tijesnu vezu za bosanskim sevdahom pa su u okviru programskog segmenta Festival plus, gdje nastupaju umjetnici drugih žanrovskih određenja, nakon Amire Medunjanin i Boža Vreća, nastupili Damir Imamović i članovi njegovog trija – violinistkinja Ivana Đurić i trubač Benjamin Drijenčić.

”Bilo mi je divno, publika je bila divna. Iznenadio sam se da znaju moje pjesme”, kazao je nakon nastupa Imamović, muzičar koji je odrastao u porodici sevdalijskih bardova, ali koji je izgradio svoj stil pa se nerijetko kaže da je njegovom pojavom “rođena i nova sevdalinka”.

”Sevdah ima budućnost. Kada sam počeo da sviram sevdah 2004/05. kolege su mi govorile da se ostavim toga, da je to stara muzika. Vjerovao sam da iako je to stara muzika da može da priča nove priče i da nam je svima bitna i emotivno i istorijski i umjetnički. Pokazalo se da sam bio u pravu jer evo završavam osmi album, a imam turneje svuda po svijetu”, kazao je umjetnik koji u okviru svog projekta “SevdahLab”, drži predavanja i radionice takođe širom svijeta.

Pored nastupa, istraživanja i pisanja o sevdahu, Damir je aktivan i kao autor muzike i tekstova i piše za pozorište, film, video igre, kao i za druge izvođače.

”Da li birate sevdalinke ili one mene? Mislim da smo negdje na pola puta. Postoje neke koje bih volio pjevati ali nemam ideju kako, a ima nekih koje samo uzmem i pjevam i super zvuče. Volim da pitam kolege muzičare sa kojima nastupam, producente, kako to zvuči, jer teško je kad si ‘unutra’ osjetiti nešto. Čak i kada tebe ‘udara’ neka emocija ne mora značiti da ona izlazi vani. Treba mi ta povratna sprega. Na neki način, sevdalinke malo biraju mene, malo biram ja njih”, uz osmijeh je kazao Imamović, zahvaljujući kome su prve večeri festivala sevdalinke razgalile dušu Nikšićana koji su Damira vratili na bis jer sevdah lako osvaja, a teško pušta.

Bonus video: