Linija istog i različitog

Izložba istaknutog savremenog likovnog umjetnika iz Beograda biće otvorena sjutra u Dvorcu Petrovića u Podgorici, u 19 časova

1833 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Duško Miljanić
Foto: Duško Miljanić

Izložba “Linija istog i različitog” umjetnika Saša Pančića biće otvorena sjutra u Podgorici, u Dvorcu Petrovića Centra savremene umjetnosti (CSU) u 19 časova. Postavku će otvoriti kustoskinja izložbe Milena Mijović Durutović, a moći će da se pogleda do 13. novembra.

Istoričar umjetnosti Mladen Lučić u tekstu za katalog koji prati izložbu podsjetio je da je ovo prvo predstavljanje Saše Pančića u CSU u Podgorici.

Saša Pančić
foto: Promo

”Istaknuti savremeni beogradski likovni umjetnik, prvi se put predstavlja u CSU u Podgorici svojom samostalnom izložbom, koja je svojevrsni presjek njegovog dosadašnjeg, izuzetno bogatog i koegzistentnog stvaralaštva. Pančić je dugo prisutan i izuzetno aktivan na beogradskoj i srpskoj umjetničkoj sceni, a njegov rad nije ostao bez odjeka niti u Bugarskoj i Hrvatskoj, gdje povremeno djeluje, dok se u Crnoj Gori (do sada) predstavio izložbama u Kotoru i Baru. Pančićevi radovi u posrednoj su sprezi s fenomenologijama konstruktivističke i minimalne te mentalnim svojstvima konceptualne umjetnosti. Takav pristup podrazumijeva raznovrsne autorske postupke kojima je svojstveno da je konačni produkt rezultat konkretnog procesa stvaranja koji umjetnost svodi isključivo na njene osnovne funkcije”, ističe Lučić.

On dodaje i da je linija osnovni faktor oblikovanja, analize i razrade Pančićevih kompozicija...

”Kohezioni faktor autorovog putovanja kroz avangardna poglavlja moderne i suvremene umjetnosti, objedinjujuća metijerska poveznica između njegovih slika, skulptura i crteža i subjekt prodora u treću dimenziju, odnosno sredstvo za bijeg i napuštanje skulpturalne forme”, smatra Lučić.

Saša Pančić je rođen je u Mostaru 1965. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, na odsjeku za slikarstvo, 1989. godine, a magistrirao na odsjeku za crtež 1992. godine u klasi profesora Dragana Lubarde. Status Samostalnog umjetnika stekao je 1988. godine. Učesnik je velikog broja samostalnih i grupnih izložbi, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Njegovi radovi nalaze se u brojnim muzejima i javnim kolekcijama.

Bonus video: