Preminuo Lazo Sredanović

Sredanović je rođen 19. septembra 1939. godine u Nikšiću, djetinjstvo je proveo u Herceg Novom, a posljednjih decenija je živio na relaciji Beograd – Krašići

3805 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Udruženje strip autora Crne Gore
Foto: Udruženje strip autora Crne Gore

Velikan jugoslovenskog stripa – Lazo Sredanović preminuo je u 83. godini

Sredanović je bio ilustrator, karikaturista i jedan od najvećih autora jugoslovenskog stripa – tvorac kultnog junaka Dikana.

Sredanović je rođen 19. septembra 1939. godine u Nikšiću, djetinjstvo je proveo u Herceg Novom, a posljednjih decenija je živio na relaciji Beograd – Krašići.

"Iz ugla sadašnjeg vremena, kada stripove čita manji broj publike nego što je to bilo ranije, mlađim generacijama će vjerovatno biti teško razumjeti važnost i značenje stripa Dikan koji se s kraja 60-ih godina počeo pojavljivati u Politikinom zabavniku. Dikana su nazvali jugoslovenskim Asteriksom, a prema likovima iz njegovih stripova u to vrijeme nije bilo rijetko da neko dobije nadimak, takođe i dijalozi iz segmenata stripa su se interpretirali na različite načine. To govori koliko je ovaj strip bio važan činilac u oblikovanju života građana nekadašnje države. Ostala su nam i podijeljena mišljenja u stripskoj javnosti o tome koji je najveći domaći serijal stripa. Neki smatraju da su to Mirko i Slavko, čiji je tiraž dosezao oko 150.000 prodatih prmjeraka po broju, dok drugi da je to Dikan koji se prodavao u čak 400.000 primjeraka ali sklopu Politikinog zabavnika, za razliku od prvog koji je bio samostalno izdanje", navodi se u saopštenju Udruženja strip autora Crne Gore.

Bonus video: