Ljubičastom bojom ka dubini i širini života

Postavka slika “Put” Angeline Đoković Janjušević biće predstavljena večeras u Podgorici, u KIC-u “Budo Tomović” u 19 časova

7271 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Izložba slika Angeline Đoković Janjušević pod nazivom “Put” biće otvorena večeras u holu Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u 19 časova. Izložbu će otvoriti pisac i dramaturg Obrad Nenezić, a postavka će biti dostupna za javnost do 24. oktobra.

Istoričarka umjetnosti Vera Knežević podsjetila je da je slikarka Đoković Janjušević na crnogorskoj likovnoj sceni prisutna duže od dvije decenije.

”Svojim prepoznatljivim stilom ‘čistom i jasnom formom’ na svojim platnima, Đoković Janjušević primaoce svoje umjetničke poruke usmjerava prema dubini i širini života, slikajući poznate i nepoznate (realne i izmaštane) predjele, moguće i nemoguće stvari i događaje. Suočavajući se sa ogromnim prostorima nesvjesnog i iracionalnog u sebi, i svijetu koji je okružuje, kroz svoj umjetnički izraz, Angelina teži da sve krajnosti u sebi sastavi kako treba, da izbjegne šavove na svom umjetničkom biću, da se sabere i nađe ono što joj pripada kao čovjeku, kao umjetniku i kao ženi”, zapisala je Knežević.

Ona dodaje da umjetnica na svojim platnima zalazi u polje zamišljene slobode koju slika raznim nijansama ljubičaste boje po čemu je i prepoznatljiva.

”Zalazeći u polje zamišljene slobode, u kojoj je sve dozvoljeno i koja nas zanosi nekom nestvarnom ljepotom, a koju slika upečatljivim slojevima ljubičaste i mistične nade, ona nam kroz ogoljene, eterične i neimenovane, često zgrčene i savijene, ženske likove koji su projekcija i njenoga unutrašnjeg ja, kao i konje u galopu usmjerene prema nekoj nevidljivoj tački iza onoga koji gleda sliku, svjedoči da je čovjek svuda pomalo stranac, nikada dovoljno svoj i dovoljno dovršen, uvijek na putu…”, smatra Knežević.

Đoković Janjušević rođena je 1963. godine u Nikšiću. Završila je Nastavnički fakultet - odsjek za likovno vaspitanje i Fakultet umjetnosti - Specijalista teorije moderne i savremene umjetnosti. Radi kao profesor likovne kulture u Nikšiću. Predstavila se na više samostalnih i kolektivnih izložbi.

Bonus video: