Budva prijavila Briselu kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture

"Konkurencija za dobijanje titule za 2028 godinu je veoma velika, jer u njoj učestvuju gradovi iz Norveške, Švajcarske, Islanda, Lihtenštajna, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije"

7239 pregleda 20 komentar(a)
Budva, Foto: Opština Budva
Budva, Foto: Opština Budva

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović je zvaničnim pismom Evropskoj komisiji u Briselu prijavio kandidaturu Budve za Evropsku prijestonicu kulture (EPK) 2028 godine.

Evropska prijestonica kulture je, kako navode, jedan od najznačajnijih projekata Evropske unije koji postoji od 1985. godine. Do sada je oko 60 gradova nosilo tu prestižnu titulu, a od 2021. godine za tu titulu se takmiče i gradovi država koji nijesu, ali žele da postanu članice EU.

"Tim projekta "Budva-Boka 2028 - Evropska prijestonica kulture" više od dvije godine aktivno radi na kandidaturi u saradnji sa brojnim domaćim i inostranim partnerima, gradovima koji su već osvojili prestižnu titulu Evropske prijestonice kulture, institucijama, nevladinim, kulturnim i umjetničkim organizacijama i istaknutim pojedincima", navodi se u saopštenju Opštine Budva.

Božović je, kako je saopšteno, u pismu naveo da je Budva sa partnerima u potpunosti spremna da se ravnopravno takmiči prema uslovima i propozicijama EAC/A01/2021 poziva Evropske Unije za gradove EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.

Dodaju da svaki grad kandidat za EPK, uključuje i obližnju regiju i okolne gradove/opštine, pa je u slučaju Budve bilo najcjelishodnije da to budu opštine Boke (Herceg Novi, Kotor i Tivat), odnosno čitava oblast Boke.

Zato je, kako navode, Zaključkom br. 04-2537-2 od 19.05.2021. godine Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o projektu "Budva – Boka 2028: Evropska prijestonica kulture", te Zaključke da Vlada Crne Gore podržava kandidaturu Opštine Budva i gradova Boke za Evropsku prijestonicu kulture, uzimajući u obzir značaj i benefite predmetnog projekta.

Istim dokumentom zaduženo je, kako dodaju, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da pruži neophodnu pomoć Opštini Budva i partnerima u implementaciji ovog projekta.

"Konkurencija za dobijanje titule za 2028 godinu je veoma velika, jer u njoj učestvuju gradovi iz Norveške, Švajcarske, Islanda, Lihtenštajna, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: