Odnos bračnog para u kontekstu ovozemaljskog propadanja

U produkciji Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i udruženja “Putujući glumac”, po romanu Gorana Vračara, komad je režirao Aleksandar Lazić

1442 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Udruženje „Putujući glumac“
Foto: Udruženje „Putujući glumac“

Na sceni Nikšićkog pozorišta sjutra veče u 20 časova, biće izvedena predstava “Sedmi dan”, po romanu Gorana Vračara, a u produkciji Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i udruženja “Putujući glumac”.

U predstavi koju je režirao Aleksandar Lazić, igraju Jelica Kovačević, Aleksandar Lazić, Predrag Vasić i Jelena Valkovski.

”Priča je univerzalna. To je zbir gluposti koje se gomilaju protokom godina i pod pritiskom što ponosa, što inata, naliježu na nejaka pleća savijajući do same zemlje to nesrećno svjesno i priglupo biće ostavljajući ga na osami nekog proplanka okruženog istim takvim proplancima sa istim takvim nesrećnicima. Gordi u svojim greškama i veličanstveni u gluposti kojom mjerimo i postavljamo odnose između ljudi, a posebno između muškaraca i žena, za kratko vrijeme pređemo put između rođenja i smrti ostavljajući iza sebe samo nesreću, žal i kajanje”, zapisao je pisac Goran Vračar o svom romanu prvencu, “Sedmi dan”.

”Te i takve pojedince uhvatio sam u romanu ‘Sedmi dan’, udahnuo im život i pretočio ga na papir, a onda su ih se dočepali neki ljudi, neki glumci koji misle isto kao i ja i odlučili da ih ožive na pozorišnim daskama u pokušaju da svima pokažu kako ne treba i šta to ne valja u ovom sumanutom svijetu u kojem smo svi mi samo žrtve protoka vremena i mrtvi brojevi u statističkim izvještajima”, riječi su pisca.

Reditelj je zapisao da inspiraciju i motive za postavljanje na scenu romana “Sedmi dan” “nalazimo u osnovama biblijskih motiva o postanku čovjeka i njegovim nagonom ka ubistvu”.

Kako u najavi za predstavu stoji, komad “obrađuje tragičan odnos bračnog para u kontekstu ovozemaljskog propadanja, paralelno prikazujući božanski odnos prema svijetu koji, čim dođe u ljudske ruke, neminovno biva uništen u svevremenskom muško-ženskom sukobu”.

”Prateći stvaranje svijeta sa jedne i uništavanje porodice sa druge strane, predstava postavlja pitanje mogućnosti odupiranju izazovu života i smrti koji su sveprisutni i sastavni dio svakog živog bića”, stoji u najavi predstave koja će biti izvedena u okviru oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: