Mještani pronašli ostatke velikog svetilišta na Veljoj Trojici

Snimajući dronom na lokalitetu - vrh planine Velja Trojica na Paštrovskoj gori, primijetili su veliki kameni zid koji ide u krug oko stare crkve Svete Trojice

33778 pregleda 11 komentar(a)
Kružni kamen zida oko crkve i ostalog kulturnog i graditeljskog nasljeđa, Foto: David Đurašević
Kružni kamen zida oko crkve i ostalog kulturnog i graditeljskog nasljeđa, Foto: David Đurašević

Predsjednici šest mjesnih zajednica uputili su zahtjev direktorici Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore Maji Ćetković za zaštitu ostataka stare crkve Svete Trojice, kružnog kamenog zida oko crkve i ostalog kulturnog i graditeljskog nasljeđa na lokalitetu - vrh planine Velja Trojica na Paštrovskoj gori.

U zahtjevu, u koji su “Vijesti” imale uvid, a koji potpisuju predsjednici savjeta mjesnih zajednica “Sveti Stefan” Vladislav Mitrović, “Brajići” Željko Stojanović, “Bečići” Predrag Ivanović, “Reževići” Aleksandar Radović, ”Petrovac” Željko Bjelica i “Buljarica” Vlado Papan.

Traži se zaštita starih građevina i kulturnog nasljeđa na vrhu planine Velja Trojica kao nepokretnih kulturnih dobara.

”Nedavno smo, snimajući dronom lokalitet vrh Velje Trojice, primijetili veliki kameni zid koji ide ukrug oko crkve, prečnika nekih 30 do 40 metara, u kombinaciji sa ogromnim kamenima stijenama, koje su očigledno ljudskim djelovanjem pozicionirane da budu dio tog velikog koncentričnog kamenog kruga, koji više ima formu pravilne elipse, u određenoj mjeri nalik na neolitske (megalitske) lokalitete u Irskoj, Malti, Engleskoj, Danskoj i tome slično, a koji su bili vezani za prastaru religiju kulta sunca. Pored ovod velikog kružnog zida, nekih desetak metara niže u pravcu prema Crmnici, vide se ostaci neke građevine koja takođe u osnovi ima kružnu formu. Ovaj veliki kameni krug se teško može primijetiti sa lica mjesta već se samo vide zidovi, pa je potrebno napraviti snimak sa visine da bi se uočila stvarna forma ovog kružnog zida”, navodi se u zahtjevu.

Oni ističu da postoji vjerovatnoća da je ovaj veliki kružni kameni zid imao obrednu ili ritualnu funkciju u okviru neke stare religije prije hrišćanstva, pa je kasnije unutar lokaliteta sagrađena crkva, kao što je to bio čest slučaj u svijetu - da su se hrišćanski hramovi gradili na mjestima prethodnih paganskih svetilišta.

”U podnožju planine Velja Trojica ima puno starih prijehrišćanskih gomila ili tumula kao i gradina. Drugim riječima, to bi upućivalo da je vrh planine Velja Trojica na Paštrovskoj gori bio veliko svetilište iz starih vremena, sociološki i antropološki povezano sa brojnim tumulima i gradinama u podnožju ove planine. Ukoliko bi se ovo utvrdilo kao tačno, kao što izgleda na prvi pogled, onda bi ovaj lokalitet imao neizmjerno veliku kulturno-istrojisku vrijednost ne samo za Crnu Goru, već i za Evropu i svijet. Moguće je takođe da je zid imao fortifikacionu ili ekonomsku funkciju. U svakom slučaju, šta god da se utvrdi, radi se očigledno o veoma vrijednom kulturnom naslijeđu - stare zidine, gradine, sa ostacima crkve - koje mora biti zakonski zaštićeno i sačuvano”, naglašavaju predstavnici mjesnih zajednica i dodaju:

”Stjepan Mitrov Ljubiša, poznati naš književnik i društveni djelatnik, u svojoj čuvenoj pripovijetki ‘Skočidjevojka’, za Paštrovsku goru piše: ‘Planina paštrovska leži kao kopanja među dvije kose bregova, jedna je dijeli Crmnicom, a druga primorjem. Planina se sva prosula docima, optočenijema gustijem brežuljcima, gdje se proljećem nasrkaš mirisiom devesilja, zanoveti, skromuta i svakovrsna divlja cvijeta. Paštrovići su nekad stanovali na toj planini, a imali po primorju, gdje su im danas stanovi, kuće pozemljuše, u kojima su, u pila i bačve, slijevali ulje i vino; njivili su po planini ljuto voće, slive i jabuke. I danas možeš vidjeti na mnogijem mjestima razvaline i gomile kamenja u klaku. No to je bivalo u prastara vremena, jošt prije nego su se pokrstili…”, citiraju u zahtjevu.

Oni kažu i da je moguće da i na susjednim vrhovima planina takođe postoje ostaci kulturnog naslijeđa iz slične ili iste vremenske epohe, pa je neophodno sprovesti opsežno istraživanje.

”Na jednom od video snimaka iz drona napravljenih istog dana kada i fotografije koje vam dostavljamo, mogu se vidjeti pravilne kružne konture na susjednom vrhu Mala Trojica koji je prvi sljedeći u pravcu prema Rumiji, te je neophodno utvrditi da li je to prirodni fenomen ili djelo ljudskih ruku. Smatramo da je neophodno što hitnije sprovesti postupak zaštite ovih nepokretnih kulturnih dobara na lokalitetu vrh Velje Trojice jer im prijeti potpuno uništenje s obzirom na to da je tačno na ovom mjestu predviđena jedna vjetro-turbina visine 150 metara u okviru projekta ‘Vjetroelektrana Brajići’”, zaključuju mještani.

Bonus video: