Rukopis scenarija Godarovog filma Prezir prodat za preko 300.000 eura

Rukopis se sastoji od 59 stranica scenarija napisanog plavim mastilom kao i od 24 kucane stranice, od kojih su mnoge ispravljene rukom francusko-švajcarskog sineaste

3999 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rukopis scenarija za film "Prezir" kultnog ostvarenja Žan-Lika Godara, koji je pripadao bivšoj glumici Brižit Bardo, prodat je na aukciji u Parizu za više od 300.000 eura, saopštila je kuća Kristi.

Rukopis prvobitno procijenjen između 120.000 i 180.000 eura, prodat je u četvrtak uveče za tačno 302.400 eura, navela je aukcijska kuća koja nije otkrila ko je kupac.

Rukopis se sastoji od 59 stranica scenarija napisanog plavim mastilom kao i od 24 kucane stranice, od kojih su mnoge ispravljene rukom francusko-švajcarskog sineaste.

Na tim stranama nalaze se i neke bilješke glumaca u filmu, Brižit Bardo i Mišela Pikolija.

"To je kompletan rukopis prve verzije filma, bez nagih scena koje je reditelju nametnula američka filmska produkcija", navela je aukcijska kuća i dodala da je to "jedina poznata rukom pisana verzija scenarija" filma iz 1963. godine.

Scenario je pripadao Brižit Bardo prije nego što ga je prodala prijatelju, fotografu Žislenu Disaru.

Reditelj, jedan od utemeljivača francuskog novog talasa, režirao je, između ostalih, filmove "Do posljednjeg daha", "Živjeti svoj život", "Neobična banda", "Ludi Pjero", "Alfavil", "Muški rod - ženski rod" i "Film socijalizam".

Godar (91) preminuo je 13. septembra. Zatražio je asistirano samoubistvo odnosno eutanaziju zbog nekoliko patologija. Ta praksa je u Švajcarskog legalna i odobrava je posebna ljekarska komisija.

Bonus video: