Trio "Iskra" u Podgorici

Na programu koncerta su klavirska trija Bedžiha Smetane (op.15), Sergeja Rahmanjinova (br. 1) i stav “Ljeto” iz ciklusa “Godišnja doba u Buenos Ajresu” Astora Pjacole, u aranžmanu Hozea Bragata

2421 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Klavirski trio “Iskra” koji čine mladi crnogorski muzičari, održaće danas koncert u Podgorici, u okviru ciklusa “Mladi talenti” Kulturno-informativnog centra (KIC) “Budo Tomović”. U velikoj sali KIC-a u 19 časova nastupiće pijanistkinja Miljana Nikolić, violončelistkinja Teodora Uskoković i violinista Dušan Obrenović.

Na programu koncerta su klavirska trija Bedžiha Smetane (op.15), Sergeja Rahmanjinova (br. 1) i stav “Ljeto” iz ciklusa “Godišnja doba u Buenos Ajresu” Astora Pjacole, u aranžmanu Hozea Bragata.

Troje mladih muzičara su nakon školovanja u srednjoj muzičkoj školi “Vasa Pavić” u Podgorici, studirali na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, gdje su diplomirali i magistrirali. Ovog ljeta učestvovali su na 11. Ljetnjem kampu za kamernu muziku u organizaciji KIC “Budo Tomović”, kao i na revijalnom završnom koncertu u Podgorici.

Obrenović je školovanje nastavio na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu gdje je diplomirao i magistrirao u klasi profesora Miroslava Pavlovića. Početkom ove godine, upisao je doktorske studije na istoj akademiji u klasi prof. Mihala Budinskog. Učestvovao je na brojnim takmičenjima i osvajao nagrade. Pohađao je seminare kod istaknutih violinista i sarađivao sa uglednim umjetnicima. Zaposlen je na Muzičkoj akademiji na Cetinju, kao saradnik u nastavi.

Nikolićeva je, kao predstavnica škole “Vasa Pavić” gdje je proglašena za đaka generacije, dva puta učestvovala na pijanističkom festivalu u Parizu “Weekend du clavier contemporain” u organizaciji konzervatorijuma “Frederk Šopen”. Školovanje je nastavila na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Biljane Gorunović, gdje je diplomirala, a trenutno pohađa master studije. Dobitnica je više nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima u kategorijama za solo klavir i kamernu muziku. Učestvovala je na više muzičkih festivala, seminara, radionica... Zaposlena je kao saradnica u nastavi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Uskokovićeva je svoje srednje muzičko obrazovnje kompletirala u Podgorici; u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” učila je teoretski smjer, a u Muzičkoj školi “Andre Navara” violončelo, u klasi Jovane Timotijević i Bogdana Asanovića. Školovanje je nastavila u Muzičkoj školi “Margareten” u Beču, u klasi prof. Georga Baiča i na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Marka Miletića. Osvajala je nagrade, sarađivala sa priznatim umjetnicima i članica je mnogih domaćih i međunarodnih orkestara...

Bonus video: