Crnogorke su veći junaci od Crnogoraca

Dio romana mogao bi biti ekranizovan, jer je režiser serije “Besa” Igor Stoimenov, zainteresovan za to, pa je konkurisao kod Ministarstva kulture Srbije, a radni naziv filma je “Ruke”, otkrio je autor

6492 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

”Ovo je roman o Crnoj Gori o kakvoj ne pričamo, a u kojoj su živjeli naši preci.

Ovo je priča o propasti i opstanku. Ovo je priča o Vučjem dolu, Skadru, o gubitku države Crne Gore, o Drugom svjetskom ratu kroz istoriju jedne porodice. Ovo je priča o preživljavanju u vremenu stalnih bitaka i bojeva”, zapisao je Dragan Popadić, novinar i publicista, o romanu Srećka Vučkovića “Prokleta zemlja”.

Roman je promovisan u Nikšiću, u okviru oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Govoreći o “Prokletoj zemlji”, profesor Mihailo Perošević je kazao da se roman nadovezuje na Vučkovićevo prvo djelo, “Krvava dolina”.

”Krvava dolina sem u tom simboličkom značenju u romanu ‘Prokleta zemlja’ dobija i objašnjenje i ne provlači se slučajno i u ovom romanu. Taj toponim krvave doline ima i simboličko i semantičko značenje. Prokleta zemlja je posijana krvavim dolinama i to je neko čvorište romaneskno, tako da ta krvava dolina povezuje ova dva romana”, kazao je Perošević koji je bio zadužen za lekturu i korekturu “Proklete zemlje”.

Sa promocije
Sa promocijefoto: Svetlana Mandić

Žanrovske podjele romana, prema njegovim riječima, nikada nijesu striktne i jasne, pa “Prokleta zemlja” ima u sebi odlike i istorijskog, i socijalnog, i ratnog romana. To je roman hronika, priča o jednoj porodici u grahovskom kraju, mjestu koje je na ratnoj vjetrometini tokom čitave svoje istorije, mjestu koje su obilježile krvave doline.

”U romanu je prikazana sva tragičnost jedne porodice - da otac nije vidio dijete, a da dijete nije zapamtilo oca”, kazao je Perošević.

Kako je istakao, u crnogorskoj literaturi nema mnogo žena junakinja, a Vučković ih u romanu nije zaobišao.

”Borile se protiv surove planine, neplodne doline i surovih ljudi... Lako je tada bilo poginuti, teško je bilo živjeti. Zato i mislim da su Crnogorke veći junaci od Crnogoraca. To se vidi i u ovom romanu. Ovo je oda Crnogorki koja je održala i porodicu i Crnu Goru”, zapisao je Popadić.

Autor romana je kazao da je obje knjige pisao u bijesu, ljut što ništa nijesmo naučili iz prošlosti, što nam se iste stvari događaju, što iste greške ponavljamo. Priznaje da nikada neće napisati iskreniji roman od prvog, “Krvava dolina”, kao i da je uporište za drugi roman našao u svojoj porodici.

”Prokleta zemlja” je, prema riječima Vučkovića, životni roman koji govori o sudbini njegove, ali i bilo čije porodice u Crnoj Gori.

”Pokušavam da napišem život kroz smrt. Teško je, ali pokušavam”, kazao je Vučković.

Dodao je da će njegovi romani biti promovisani na Beogradskom sajmu, kao i da će ih naredne godine štampati jedna od najpriznatijih izdavačkih kuća u regionu, ne želeći da otkrije o kojoj kući je riječ. Kako je kazao, sa tom kućom je već potpisao ugovor, a ona će štampati i njegov treći roman koji je u pripremi. Otkrio je i da bi drugi roman, odnosno dio romana, mogao biti ekranizovan jer je režiser serije “Besa”, Igor Stoimenov, zainteresovan, pa je konkurisao kod Ministarstva kulture Srbije, a radni naziv filma je “Ruke”.

Moderatorka večeri, koju je organizovala JU “Zahumlje”, bila je Kristina Radović koja je pročitala odlomak iz Vučkovićeve knjige, kao i dio Popadićeve recenzije.

Bonus video: