Kako zaštititi muzeje od klimatskih aktivista?

Aktivisti grupe za klimatske proteste "Posljednja generacija" gađali su pire krompirom staklom zaštićenu sliku francuskog impresioniste Kloda Monea u muzeju Barberini u Potsdamu pozivajući na odlučnije mjere protiv klimatskih promjena

2006 pregleda 2 komentar(a)
"Muzeje uvijek prate određeni rizici tokom izložbi," rekao je direktor Udruženja njemačkih muzeja David Vijom, Foto: Felix Hörhager/dpa
"Muzeje uvijek prate određeni rizici tokom izložbi," rekao je direktor Udruženja njemačkih muzeja David Vijom, Foto: Felix Hörhager/dpa

Klimatski aktivisti u Njemačkoj u posljednje vrijeme svoj protest izražavaju napadima na umjetnička djela. Slika Kloda Monea prije nekoliko dana "ukrašena" je krompir pireom. Udruženje njemačkih muzeja kaže da rješenje nije samo u jačem obezbjeđenju.

"Ne bih rekao da više osoblja može bilo šta da uradi," rekao je generalni direktor udruženja David Vijom za dpa.

Veći je problem pojačan stres kojem su radnici u tom momentu izloženi.

"Na to moramo da ih pripremimo, fizički i psihički," dodao je Vijom.

Napadi su počeli ljetos i radna grupa muzejskog udruženja objavila je tada bezbjednosne preporuke. Mnogi muzeji su povećali svoje mjere predostrožnosti.

"Mi to, međutim, ne objavljujemo javno," dodao je Vijom. Cilj je da se uspostavi ravnoteža između bezbjednosti i pristupačnosti muzeja.

"Muzeje uvijek prate određeni rizici tokom izložbi," rekao je Vijom dodajući da je "to dio identiteta muzeja."

Aktivisti grupe za klimatske proteste "Posljednja generacija" gađali su pire krompirom staklom zaštićenu sliku francuskog impresioniste Kloda Monea u muzeju Barberini u Potsdamu pozivajući na odlučnije mjere protiv klimatskih promjena.

Sada se u muzejima širom Njemačke razmatra da li je potrebno zaoštriti koncepte bezbjednosti.

Portparolka kolekcije umjetničkih djela Severne Rajne-Vestfalije u Diseldorfu rekla je za dpa da su se posavjetovali sa drugim muzejima i kolegama i napravili plan za vanredne situacije.

Plan predviđa bolju kontrolu, više obezbjeđenja, više restauratora, kao i mjere u slučaju akutnog oštećenja djela.

Bonus video: