Pozorišna svetkovina u Nikšiću

Kao što slogan poručuje, “Iznenadimo se poznatim”, i ove godine Nikšićko pozorište će publiku obradovati i iznenaditi kvalitetnim odabirom predstava, a prva na repertoaru je "Ana Karenjina” Novosadskog pozorišta

2801 pregleda 0 komentar(a)
Predstava “Ana Karenjina” Novosadskog pozorišta, Foto: Aleksandar Milutinović Privatna arhiva
Predstava “Ana Karenjina” Novosadskog pozorišta, Foto: Aleksandar Milutinović Privatna arhiva

Na sceni Nikšićkog pozorišta od 7. do 13. novembra biće održana prava pozorišna svetkovina - 18. Međunarodni festival glumca.

I kao što slogan ovogodišnjeg festivala poručuje, “Iznenadimo se poznatim”, i ove godine Nikšićko pozorište će publiku “iznenaditi” kvalitetnim odabirom predstava za šta se pobrinuo selektorski tim festivala, predvođen glumicom i producentkinjom Jelenom Strajkovac.

U takmičarskom dijelu programa biće izvedeno šest predstava pozorišta iz Crne Gore i regiona, dok će završne večeri festival u čast nagrađenih biti izvedena predstava Nikšićkog pozorišta i Centra za kulturu Pljevlja, “Narodni poslanik”, koju je režirao i adaptirao Goran Bulajić.

Prve festivalske večeri biće izvedena predstava “Ana Karenjina” Novosadskog pozorišta, koju je postavio Dejan Projkovski i koja je najnagrađivanija predstava u istoriji ovog teatra.

Predstava 'Neprijatelj naroda' Makedonskog narodnog teatra
Predstava "Neprijatelj naroda" Makedonskog narodnog teatra

Drugo veče rezervisano je za zagrebački “Egzit” i predstavu “Realisti”, koju je po tekstu Jura Karasa, režirao Matko Raguž.

Po romanu Aleksandra Tišme, predstavu “Upotreba čoveka” režirao je Boris Liješević. Višestruko nagrađivana predstava će biti izvedena 9. novembra, a rađena je u koprodukciji Novi Tvrđava teatar, Novosadsko pozorište, Grad teatar Budva i East West Centar Sarajevo.

Scena iz predstave 'Narodni poslanik'
Scena iz predstave "Narodni poslanik"foto: Anka Gardašević

Predstava Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat “Pokojnik”, za koju je režiju i adaptaciju uradio Egon Savin, biće izvedena 10. novembra, dok će dan kasnije prema motivima i fragmentima iz života, djela, pisama i dnevnika Franca Kafke biti izveden “Umjetnik u gladovanju” Narodnog pozorišta Sarajevo, a režiju potpisuje Alen Šimić.

Posljednje takmičarske večeri, 12. novembra, biće izvedena predstava Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja “Neprijatelj naroda”, po tekstu Henrika Ibzena, koju je režirala Nina Nikolić.

Dodjela nagrada biće upriličena 13. novembra kada će festival i svečano biti zatvoren, a o nagrađenima će odlučivati žiri u sastavu Tanja Bošković, predsjednica, i članovi Tanja Perišić i Slaviša Čurović.

Festival organizuje Nikšićko pozorište pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić i Ministarstva kulture Crne Gore.

Cijena ulaznice za jedno veče je pet eura, a za kupljen set ulaznica jedna predstava je gratis.

Bonus video: