O filmu i životu Mustafe Mustafića

Crnogorska kinoteka ugostiće sjutra jednog od najpoznatijih filmskih i televizijskih snimatelja iz Bosne i Hercegovine i tom prilikom prikazati njegov dokumentarni film “Slike iz života BG filma”

2114 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Poznati bosansko-hercegovački filmski i televizijski snimatalj Mustafa Mustafić biće sjutra gost Crnogorske kinoteke, a tim povodom će podgoričkoj publici predstaviti svoj najnoviji projekat, dokumentarni film “Slike iz života BH filma”.

Film će biti prikazan u Sali “Gojko Kastratović” u 18 časova, a razgovor sa autorom, nakon projekcije filma, vodiće reditelj i urednik programa u Crnogorskoj kinoteci Andro Martinović. Ulaz na oba programa je slobodan, a iz Kinoteke pozivaju sve ljubitelje filma, studente umjetničkih škola i zainteresovanu javnost da prisustvuju ovom događaju.

U dokumentarnom filmu, u trajanju od 90 minuta, Mustafić sažima istoriju kinematografije Bosne i Hercegovine, pružajući zanimljiv uvid u njene najvažnije tokove, ističe se u saopštenju Kinoteke.

”Riječ je o izuzetnom filmskom dokumentu o njenih 75 godina postojanja. Ovaj istraživački poduhvat, u kojem učestvuju brojni filmski stvaraoci, pokazuje koliki je značaj dokumentarnog i igranog filma u izgradnji kulture Bosne i Hercegovine. Podsjećamo se i na autore koji više nisu među živima, na njihova djela i filmove koji su ostavili neizbrisivi trag na razvoj bosansko-hercegovačkog filma”, dodaju u saopštenju.

Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u Sarajevu. Producenti su Almir Đikoli, Mustafa Mustafić i Faris Dobrača.

Organizatori podsjećaju da je Mustafić “svoj majstorski potpis” stavio na brojna kultna filmska ostvarenja koja je upisao u svoju bogatu biografiju, a snimao je i brojne slavne ličnosti među kojima se izdvajaju Orson Vels, Žan Moro, Josip Broz Tito, Ronald Regan

Studirao je na AKFU u Zagrebu i cijeli svoj život posvetio filmu. U autobiografskoj knjizi “Miris filmske trake” oživio je mnoge priče i anegdote koje prate proces nastanka filma.

Bonus video: