Međunarodni festival glumca u znaku velikih književnih likova i tema

Publika će imati priliku da uživa u glumačkim bravurama u predstavama nastalim po djelima Lava Nikolajevića Tolstoja, Branislava Nušića, Franca Kafke, Aleksandra Tišme, Henrika Ibzena

4566 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Ovogodišnji Međunarodni festival glumca, koji se po 18. put održava u Nikšiću, biće, prema riječima umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta i umjetničkog rukovodioca Festivala, Janka Jelića, pokazaće svu spregu i ljepotu povezanosti teatra i književnosti.

"Pored toga što će publika imati priliku da vidi veoma značajne, dobre i nagrađivane predstave i velika rediteljska i glumačka imena, predstave se bave i velikim pitanjima, a glumce ćemo vidjeti u ulozi velikih književnih likova i tema. Biće ovo zanimljiva priča sresti se sa pozorištem koje u sebi nosi literaturu, veliku književnost“, kazao je Jelić na konferenciji za novinare povodom najave 18. Međunarodnog festivala glumca koji će biti održan od 7. do 13. novembra.

Tako će publika imati priliku da uživa u glumačkim bravurama u predstavama nastalim po djelima Lava Nikolajevića Tolstoja, Branislava Nušića, Franca Kafke, Aleksandra Tišme, Henrika Ibzena.

Upravo je ta veza pozorišta i književnosti, kao i 130 godina od nobelovca Iva Andrića, bila povod i da slogan ovogodišnjeg festivala bude „Iznenadimo se poznatima“ („Najveći efekat postiže se u poeziji kad pesniku pođe za rukom da čitaoca iznenadi nečim poznatim“, Andrić).

Međunarodni festival glumca
foto: Svetlana Mandić

Direktor Nikšićkog pozorišta i Festivala, Radinko Krulanović, kazao je da Festival iz godine u godinu raste, i da će i ove godine pokazati snagu i kvalitet koju će, nada se, i država prepoznati i stati iza pomenute pozorišne svetkovine koja to, svojim kvalitetom, i zaslužuje. Selektorka festivala, glumica i producentkinja Jelena Strajkovac, prema riječima Krulanovića, odabrala je predstave koje su izuzetno kvalitetne i u dobroj mjeri nagrađivane pa će žiri, u sastavu Tanja Bošković, predsjednica, i članovi Tanja Perišić i Slaviša Čurović, biti na muci da izaberu najbolje.

Krulanović se zahvalio kako pojedincima, tako i preduzećima i institucijama koji su stali iza njih, a posebno lokalnoj upravi na čelu sa predsjednikom Opštine, Markom Kovačevićem, koji su uvijek tu da im pruže bezrezervnu pomoć. U takmičarskom dijelu programa biće izvedeno šest predstava pozorišta iz Crne Gore i regiona, dok će završne večeri festival u čast nagrađenih biti izvedena predstava Nikšićkog pozorišta i Centra za kulturu Pljevlja, “Narodni poslanik”, koju je režirao i adaptirao Goran Bulajić.

Prve festivalske večeri biće izvedena predstava “Ana Karenjina” Novosadskog pozorišta, koju je postavio Dejan Projkovski i koja je najnagrađivanija predstava u istoriji ovog teatra. Drugo veče rezervisano je za zagrebački “Egzit” i predstavu “Realisti”, koju je po tekstu Jura Karasa, režirao Matko Raguž. Po romanu Aleksandra Tišme, predstavu “Upotreba čoveka” režirao je Boris Liješević. Višestruko nagrađivana predstava će biti izvedena 9. novembra, a rađena je u koprodukciji Novi Tvrđava teatar, Novosadsko pozorište, Grad teatar Budva i East West Centar Sarajevo. Predstava Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat “Pokojnik”, za koju je režiju i adaptaciju uradio Egon Savin, biće izvedena 10. novembra, dok će dan kasnije prema motivima i fragmentima iz života, djela, pisama i dnevnika Franca Kafke biti izveden “Umjetnik u gladovanju” Narodnog pozorišta Sarajevo, a režiju potpisuje Alen Šimić.

Posljednje takmičarske večeri, 12. novembra, biće izvedena predstava Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja “Neprijatelj naroda”, po tekstu Henrika Ibzena, koju je režirala Nina Nikolić. Dodjela nagrada biće upriličena 13. novembra kada će festival i svečano biti zatvoren.

Festival organizuje Nikšićko pozorište pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić i Ministarstva kulture Crne Gore.

Cijena ulaznice za jedno veče je pet eura, a za kupljen set ulaznica jedna predstava je gratis.

Bonus video: