Predstava koja će se dopasti i djeci i roditeljima

Premijerno izveden komad “Aladinova čarobna lampa”(5+), koji je režirao Milan Karadžić

2480 pregleda 0 komentar(a)
Postavka predstave “Aladin”, Foto: Krsto Vulovic
Postavka predstave “Aladin”, Foto: Krsto Vulovic

Još jedna predstava je od preksinoć na repertoaru Gradskog pozorišta. Naime, u pitanju je komad rađen za Dramsku scene za djecu “Aladinova čarobna lampa”(5+), koju je, po tekstu Nikolasa Stjuarta Greja, adaptirao Igor Bojović, a režirao Milan Karadžić. Predstava je premijerno odigrana u četvrtak veče na Velikoj sceni Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

”Aladin je jedna velika, svjetska bajka, koja je igrana mnogo i često u svim pozorištima, onda imamo sjajne filmove za djecu koje je Holivud iskoristio i napravio. Ovo je predstava koja je tu, sa ovim ljudima, a i ja sam malo zagrebao mentalitetski, da unesem nešto što pripada ovom gradu i Crnoj Gori. Svaka predstava je drugačija, i meni je za ovu verziju inspiracija bila Stara Podgorica, Sahat-kula i neka moja sjećanja, jer sam jedan dio svog života odrastao ovdje, i sve me to na jedan način privuklo”, kazao je o ovom komadu reditelj Milan Karadžić koji sa ponosom ističe specifičnosti ove verzije svjetski poznate bajke:

Ulogu Aladina tumači mladi crnogorski glumac Lazar Đurđević koji priznaje da je ovaj projekat bio veoma zahtjevan, zabavan i intenzivan.

”Mnogo smo dali od sebe za jedno kratko vrijeme, ali mislim da smo na pravi način ispričali jednu priču, što je nekako dosta rijetko i najvjernije u pozorištu. Milan ima tendenciju da često mijenja stvari, što je zapravo zabavno jer tako ostaje svježe i uvijek smo fokusirani kako treba”, istakao je Đurđević.

Aladinovu izabranicu, princezu Bedr-el-Badur tumači Lara Dragović koja je priznala da je proces rada bio naporan, jer su od starta pristupili razmišljanju da ovo nije dječija predstava.

”Zato se nijesmo fokusirali na ono što bi se dopalo dijeci, kao što je jača igra, nego da prosto ima stvari kako za roditelje, tako i djecu. Mi smo iznijeli jednu novu verziju ove bajke što se, nadam se i dopalo djeci jer im predstavlja novo viđenje poznate priče. Lik princeze, koji na početku doživljavamo kao dosta razmaženu i drsku, traga za ljubavi koja bi je oplemenila, a pojavom nekoga ko se stvarno potrudi da je dobije, shvata koje su prave vrijednosti i da je nekad potrebno da se potrudimo da nešto zaslužimo”, smatra glavna junakinja predstave.

Zadatak da na sceni dočara dobrog duha iz lampe dobio je Omar Bajramspahić.

”Kada sam čuo da Milan Karadžić režira i da mi je dodjelio ulogu Duha, osjetio sam olakšanje, jer kod čovjeka koji poznaje zanat nema prostora za lutanje, vjerujem mu, a i on meni, i ovo što ste večeras vidjeli, stvorilo se iz toga. U četvrtak veče smo igrali pred publikom i djeca su perfektno reagovala, što je nama mnogo značilo i nadam se da će u narednim igranjima biti još lakše, zanimljivije i slobodnije. Ovo mi je peti projekat sa Milanom koji ima vrlo profesionalan odnos prema poslu, što zahtjeva rad, red, i disciplinu, zbog čega smo mi ovu predstavu uspjeli da skupimo i odigramo za, praktično, petnaest dana”, ispričao je Bajramspahić.

Glavni negativac u komadu je Kalif, a njega je na sceni donio Davor Dragojević.

”Naša divna publika je uspjela da prepozna da smo se stvarno zaigrali u ovom procesu, i ovo je rukopis Milana Karadžića u jednom pravom izdanju, i tu energiju igre je prenio na nas glumce. Mi smo se potrudili da ispoštujemo njegove rediteljske indikacije, da dodamo nešto svoje, i na kraju smo napravili jednu dobru predstavu koja može da ima dug život, što je publika i osjetila”, smatra Dragojević

U predstavi još igraju Maja Šarenac, Emir Ćatović, Stefan Vuković, Miloš Pejović i Marija Đurić.

Scenografiju za predstavu potpisuje Andreja Rondović, kostimografiju Lina Leković, a scenski pokret i koreografiju Slavka Nelević.

Bonus video: