U Nikšiću počinje 18. Međunarodni festival glumca: Život čine nijanse crnog i bijelog

U takmičarskom dijelu Festivala biće izvedeno šest predstava pozorišta iz Crne Gore i regiona

5966 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Novosadsko pozorište
Foto: Novosadsko pozorište

Predstava „Ana Karenjina”, Novosadskog pozorišta - Újvidéki Színház, koju je po romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja režirao Dejan Projkovski, otvoriće u ponedjeljak 18. “Međunarodni festival glumca”, koji će trajati do 13. novembra.

Saradnik reditelja je Atila Klinče, koreografiju je uradila Olga Pango, muziku Goran Trajkoski, scenografiju Valentin Svetozarev, a kostime Marija Pupučevska. Asistent reditelja je Lehel Šoltiš, a asistent koreografa Viki Dineva.

Uloge u predstavi, koja je najnagrađivanija predstava u istoriji ovog teatra, tumače: Timea Filep/Marta Bereš, Atila Nemet, Arpad Mesaroš, Zoltan Širmer, Gabriela Crnković/Judit Laslo, Gabor Pongo, Dina Dedović Tomić/Blanka Dieneš, Agota Ferenc, Robert Ožvar, Livia Banka, Terezia Figura i Adam Baji/Matin Bohocki. Tu su još i Fani Dupak, Lea Grešak, Anabela Hodik, Daniel Husta, Čaba Kemiveš, Adam Ađaš, Lehel Šoltiš, Regina Sabo, Bence Salai, Benjamin Varg, i djeca Dora Repštok, Anđela Pašćan, Čila Turo, Teofil Trkulja.

foto: Novosadsko pozorište

„Naša Ana Karenjina je jedna žena – zapravo, nije važno da li je žena ili muškarac – jedan čovek koji hoće da bude srećan. Kroz njen lik otvaramo brojna vrata i bavimo se time šta zapravo znači ljubav, koliko je čovek spreman na žrtve, koliko je spreman da pobedi sebe, svoje strahove, da bi pronašao smisao svog postojanja. U tom smislu je Ana Karenjina u našoj predstavi jedan složen sistem; i ona, ali i svi ostali likovi – Karenjin, Vronski, Levin, Kiti – imaju neku svoju priču, jednu borbu. Tako da ova predstava pokazuje da crno nikad nije do kraja crno, belo nikad nije do kraja belo, da zapravo ima puno nijansi unutra i da je zapravo to naš život”, napisao je reditelj o predstavi.

Ulaznice za predstavu, koja se ne preporučuje mlađima od 18 godina, su rasprodate.

foto: Novosadsko pozorište

Festival se organizuje pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić i Ministarstva kulture i medija Crne Gore, a u okviru Nikšićke kulturne scene 2022.

U takmičarskom dijelu Festivala biće izvedeno šest predstava pozorišta iz Crne Gore i regiona, dok će završne večeri u čast nagrađenih biti izvedena predstava Nikšićkog pozorišta i Centra za kulturu Pljevlja, “Narodni poslanik”, koju je režirao i adaptirao Goran Bulajić. Sve predstave počinju u 20 časova na sceni Nikšićkog pozorišta.

foto: Novosadsko pozorište

Nakon predstava, u foajeu Pozorišta, biće organizovani razgovori sa autorskom i glumačkom ekipom koje će voditi novinar Vanja Kovačević.

Festival organizuje Nikšićko pozorište pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić i Ministarstva kulture Crne Gore.

Bonus video: