Dani mladih ukrajinskih talenata

Manifestacija se treći put održava u Podgorici od 8. do 18. novembra u KIC-u “Budo Tomović”

1855 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Manifestacija “Dani mladih ukrajinskih talenata u Crnoj Gori” biće održana po treći put u Podgorici pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informacione politike Ukrajine, a počinje danas u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović”.

Događaj obuhvata izložbu ukrajinske djece i omladine “Crtati.Ukrajina.Rat”, predstavljanje knjige pjesama o ratu u Ukrajini šesnaestogodišnje Katerine Derevinske “Ovo nije san” i koncert mlade pjevačice iz Kijeva Katerine Derevinske i Kristina Brutijan. Otvaranje izložbe i promocija knjige biće upriličeni večeras u 17.30 časova.

”Na izložbi će biti predstavljeno oko 50 crteža mladih ukrajinskih umjetnika od pet do 25 godina. U radovima su autori iskazali bol i užas rata i nadu u mir i nepokolebljivu vjeru u pobjedu Ukrajine”, navodi se u saopštenju.

Za kraj programa otvaranja manifestacije predviđen je koncert mladih ukrajinskih pjevačica koje će izvesti poznate pjesme na ukrajinskom i engleskom jeziku.

”Šesnaestogodišnja devojka iz Kijeva provela je cio rat u Ukrajini, a u svojim pjesmama je odrazila svoje iskustvo i osjećanja iz rata. Katerina je napisala tekst za jednu od pjesama koju će izvesti na koncertu, gdje će mlada talentovana umjetnica nastupiti sa svojom prijateljicom - sedamnaestogodišnjom talentovanom pjevačicom Kristinom Brutijan. Knjiga je nastala na ukrajinskom i crnogorskom jeziku i biće predstavljena crnogorskoj djeci i mladim Ukrajincima koji se trenutno nalaze u Crnoj Gori. Pjesme su ilustrovane crtežima ukrajinske djece i omladine predstavljenih na izložbi “Crtati.Ukrajina.Rat’”, navodi se u saopštenju.

Od petog marta tekuće godine Udruženje za razvoj međunarodnih odnosa ADRUM održava specijalni umjetnički festival “Crtati.Ukrajina.Rat” koji prikuplja umjetničke dokaze o ratu u Ukrajini.

”Projekat se sprovodi kao svojevrsna umjetnička terapija za Ukrajince - predstavljeni su radovi nastali pod granatiranjem, u skloništima, na putu za evakuaciju. Radovi dolaze iz cijele Ukrajine, uključujući i privremeno okupirane teritorije. Tokom rata izložbe projekta su održavane u Ukrajini, Južnoj Koreji, Švajcarskoj, a sada je ratna umjetnost došla i u Crnu Goru”, zaključak je saopštenja.

Bonus video: