"Dani Njegoševi": Joanikije će otvoriti manifestaciju u Cetinjskom manastiru

Predsjednik Književnog društva "Njegoš", književnik Milutin Mićović, kazao je da je primarna čovjekova borba po Njegošu, kao nosećem pojmu u njegovom djelu, saznajna

2743 pregleda 12 komentar(a)
Bakrač i Mićović, Foto: Svetlana Mandić
Bakrač i Mićović, Foto: Svetlana Mandić

Književno društvo "Njegoš" sjutra i preksjutra organizuje XII "Dane Njegoševe" koji će se održati na Cetinju i u Nikšiću.

Kako je na konferenciji za novinare kazala pjesnikinja Milica Bakrač, u Cetinjskom manastiru sa početkom u 18 časova sjutra veče će mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije održati uvodno slovo i svečano otvoriti dvodnevnu manifestaciju u čast Njegošu.

Nakon toga će, u Njegoševoj svečanoj sali, pjesnici Ilija Lakušić, Milica Bakrač, Sava Radulović, Ljubica Rajkić, Bećir Vuković, Višnja Kosović, Zoran Kostić, Andrija Radulović, Dragan Bojović i Budimir Dubak, govoriti stihove u slavu Njegoša.

Dani Njegoševi
foto: Književno društvo Njegoš

Manifestacija se 12. novembra seli u Nikšić, gdje će u JU "Zahumlje" u 10 časova početi okrugli sto na temu "Smisao borbe u Njegoševom djelu", koji je, prema riječima Bakrač, srž manifestacije.

Istog dana u 18 časova, takođe, u Zahumlju, biće upriličeno književno veče posvećeno Njegošu. Na okruglom stolu učestvovaće: akademici Miro Vuksanović i Siniša Jelušić, prof. dr Radmilo Marojević, prof. Časlav Koprivica, prof. dr Duško Babić, dr Ljubica Rajkić, prof. dr Drago Perović, prof. dr Dušan Krcunović, prof. dr Predrag Živković, doc. dr Radoje Femić, mr Višnja Kosović, Budimir Dubak, Radomir Uljarević, prof. Veselin Matović i Milutin Mićović.

"Književno društvo ‘Njegoš’ ulazi u drugu deceniju ‘Dana Njegoševih’, nailazeći na podršku najznačajnijih istoričara, književnika, prevodilaca, kritičara našeg vremena, koji sve to rade, ne iz obaveze ili duga prema Književnom društvu, već iz obaveze, poštovanja i ljubavi prema Njegoševom djelu. To i svjedoče svi naši okrugli stolovi, akademije, književne večeri, da smo uspjeli da prenesemo Njegoševu luču u ove dane, i da smo svi uspjeli da prepoznamo odraz svog lika u njegovom ogledalu, što jeste i radost i čast. I mnogo prije rasprava, odluka, skuštinskih glasanja, predloga, da li će 13. novembar biti ili neće biti praznik, ili državni praznik, Književno društvo ‘Njegoš’ je dostojno obilježilo taj dan, ne kao jedan u godini, već kao više dana, koji su znali da budu i teški i laki, ali su bili naši, nosili smo ih i nismo ih se odrekli", kazala je pjesnikinja.

Predsjednik Književnog društva "Njegoš", književnik Milutin Mićović, kazao je da je primarna čovjekova borba po Njegošu, kao nosećem pojmu u njegovom djelu, saznajna.

"Ta duhovna i saznajna borba je osnova kulture, osnova čovjekovog dostojanstva. Bez te iskre saznanja čovjek ostaje u svijetu i životu, kao na ‘sajmu besmislenom’. Sa tom iskrom saznanja, čvojek postaje čovjek smisla, čovjek prosvećenog sabora i zajedništva", rekao je Mićović.

Prema njegovim riječima Njegoš je aktuelan, što je mislio, živio i pjevao iz takvog temelja čovjekovog, koji uvijek ostaje živi temelj.

"Mi smo tim jezikom i smislom zaduženi i na tu borbu obavezni. Ta borbenost, ujedrena u nas kroz prirodu Njegoševog pjesničkog djela, pokreće nas da u svom vremenu i u svom narodu dodajemo taj dublji smisao posvećene borbenosti i životvornosti, kako bi i sami postali učesnici borbe neprestane, koja daje onaj dublji smisao našem i svenarodnom životu", istakao je Mićović.

Ovogodišnji organizatori manifestacije, uz Književno društvo "Njegoš", su i Srpski pokret "Njegoš" i JU "Zahumlje", a pokrovitelj je Opština Nikšić.

Bonus video: