„Nevidljivi grad” Dušanke Seratlić

Izložba predstavlja autorkin intimni fotografski opus a biće otvorena u 19 časova i dostupna posjetiocima do 16. decembra

1221 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dušanka Seratlić
Foto: Dušanka Seratlić

Izložba fotografija “Nevidljivi grad” Dušanke Seratlić biće otvorena večeras u Podgorici, u fotografskoj galeriji “F64” u 19 časova i biće dostupna posjetiocima narednih mjesec dana, do 16. decembra.

Postavku čini kolekcija fotografija nastalih neobavezujućim, ali kontinuiranim istraživanjem prostora gradova i predstavljaju autorkin intimni fotografski putopis.

Kustoskinja Blanka Marković istakla je da autorka svojim fotografijama razvija univerzalni jezik kojim komunicira na jednom posve novom nivou.

”Veliki izazov koji autorka sebi postavlja jeste razvijanje univerzalnog jezika koji bi odgovarao kolektivnim obrascima koji se stvaraju unutar gradova. Pjesničke slike njenih šetačkih putešestvija kroz medij fotografije postaju univerzalni simboli za ona stanja koja je jezik naprosto iznevjerio. Zapušteni ćoškovi zgrada, odrazi u staklu, idiosinkratični spojevi slučajnog i namjernog gotovo da i ne postoje dok ih ne ugledamo. Na Dušankinim fotografijama upravo takva mjesta dobijaju amblematsku snagu, pa se tako označavanjem grada kreira fluidna mapa simbola čije tumačenje transcendira verbalno i uspostavlja novi nivo komunikacije”, zapisala je Marković.

Seratlić je rođena u Podgorici, a diplomirala je na Odsjeku grafičkog dizajna na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Izlagala je i objavljivala svoje radove u Crnoj Gori i inostranstvu.

”Živi i stvara na raskršću jezika, tehnologije i magije”, piše u njenoj biografiji.

Ovo je 10. izložba koju fotografska galerija organizuje u ovoj godini, a podsjećaju i da je u toku Konkurs za izlaganje u 2023. godini, a koji traje do petog decembra.

Bonus video: