O šestom izdanju festivala „Ćirilicom”

O izdanju će u 18 časova u holu Akademije znanja govoriti književni kritičar Želidrag Nikčević, pjesnik i jedan od organizatora festivala “Ćirilicom” Radomir Uljarević, kao i priređivači Milan Stanišić i Stanka Stanojević

1376 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Monografija “Šesti književni festival Ćirilicom” biće predstavljena danas u Budvi, u 18 časova u holu Akademije znanja, kao dio programa kojim se obilježava Dan opštine Budva, a koji realizuje Narodna biblioteka Budve.

O publikaciji će ovom prilikom govoriti književni kritičar Želidrag Nikčević, pjesnik i jedan od organizatora festivala “Ćirilicom” Radomir Uljarević, kao i priređivači monografije Milan Stanišić i Stanka Stanojević. U muzičkom dijelu nastupiće duo “2SOUL(0)S” koji čine Dušica Kordić (vokal, violina, gusle) i Nikola Vučković (klavir).

Monografiju “Šesti književni festival Ćirilicom” objavili su JU Narodna biblioteka Budve i Štampar Makarije pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Budve. Izdanje sadrži 140 stranica uz obilje fotografija koje je snimio Nikola Todorović, dok je monografiju dizajnirala Marina Vešović.

”Narodna biblioteka Budve i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore u proteklih šest godina realizovali su pet književnih festivala ‘Ćirilcom’, na Trgu između crkava i jedan onlajn zbog situacije u vezi sa pandemijom. Na festivalima su predstavljena najznačajnija imena iz svijeta književnosti i pismenosti koja u svom stvaralaštvu baštine ćirilično pismo. Festival ‘Ćirilicom’ izdvojio se proteklih godina kao značajan multimedijalni, multidisciplinarni i međunarodni festival posvećen ćiriličnoj kulturi i pismenosti”, ističe se u saopštenju kojim se najavljuje promocija.

Sama inicijativa i projekat “Ćirilicom”, od početka, 2017. godine kada je održan prvi festival, imaju cilj da doprinesu pokušajima da ćirilica bude ravnopravna, kao i da se u ćirilici prepozna poziv na toleranciju i dobronamjernost.

”Takođe, cilj festivala je da skrene pažnju javnosti i otvori naučnu javnu debatu o milenijumski starom pismu na kojem su ispisani počeci naše pismenosti, na čemu se radilo proteklih godina”, poručuju organizatori.

Bonus video: