Stanojeviću uručena nagrada "Aleksandar Leso Ivanović"

"Ono što je sasvim izvjesno, Zoran Stanojević je već zavrijedio svoje mjesto u crnogorskoj poetskoj galaksiji, punoj znakovitosti u kojoj stanuje naša nacionalna duhovnost, u najširem poimanju te riječi"

5679 pregleda 0 komentar(a)
Stanojević i Đurašković, Foto: Prijestonica Cetinje
Stanojević i Đurašković, Foto: Prijestonica Cetinje

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković uručio je književnu nagradu "Aleksandar Leso Ivanović" pjesniku Zoranu Stanojeviću, na ceremoniji u Svečanoj sali Prijestonice Cetinje.

Stanojević je iskazao je zahvalnost za dodijeljeno priznanje i čestitao na ideji i realizaciji podizanja spomenika Aleksandru Lesu Ivanoviću, jer, kako je u svom govoru naveo, Cetinje nije samo revolucionarni grad, već kulturna prijestonica Crne Gore.

Đurašković je rekao da mu je čast da uruči književnu nagradu "Aleksandar Leso Ivanović", istakavši da je ovo priznanje sa jedne strane čast i pohvala stvaraocu i njegovom djelu, a sa druge strane i obaveza na izvrsnost i dostojnost imena jednog od najpoznatijih, ne samo cetinjskih i crnogorskih, već i evropskih pjesnika 20. vijeka.

"Iako često pjesnici svoju inspiraciju traže na skrivenim i neobičnim mjestima daleko od svog doma, Aleksandar Leso Ivanović gotovo nikada nije odlazio sa Cetinja - grada koji je bio njegova najveća inspiracija i njegovo mjesto za življenje poezije. Možda nije ostavio mnogo djela iza sebe, ali duh poezije Lesa Ivanovića stanuje u istinskim odrazima Cetinja za koje je bio sudbinski vezan i zato najveća nagrada za književno stvaralaštvo našeg grada opravdano nosi njegovo ime", rekao je Đurašković.

Predsjednik žirija, akademik Sreten Vujović obrazložio je odluku o imenovanju Stanojevića za dobitnika nagrade.

"Ono što je sasvim izvjesno, Zoran Stanojević je već zavrijedio svoje mjesto u crnogorskoj poetskoj galaksiji, punoj znakovitosti u kojoj stanuje naša nacionalna duhovnost, u najširem poimanju te riječi", rekao je Vujović.

Pored Vujovića, u žiriju za dodjelu nagrade bili su i Ksenija Janković, profesorica književnosti, i Željko Vušurović, sekretar Sekretarijata za kulturu.

Slobodan Puro Đurić, dobitniku ovogodišnje nagrade "Aleksanar Leso Ivanović" poklonio je svoju grafiku i monografiju, koje je Stanojeviću uručio Đurašković.

Bonus video: