Pola vijeka Moderne galerije “Jovo Ivanović”

Od svog osnivanja 1972. godine, pa do danas, Galerija je težila ka internacionalnom povezivanju i širenju van granica zemlje, o čemu svjedoči saradnja sa brojnim istaknutim srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu kao i internacionalni projekti

725 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba povodom 50 godina od osnivanja Moderne galerije “Jovo Ivanović” biće otvorena danas u Budvi, u 19 časova. Izložba je i dio svečane proslave Dana opštine Budve koju organizuje JU Muzeji i galerije Budve.

Na otvaranju će govoriti predstavnica Ministarstva kulture i medija mr Dobrila Vlahović i predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva dr Predrag Zenović. Uvodni tekst u katalogu potpisuje istoričarka umjetnosti i muzejska savjetnica mr Lucija Đurašković.

Postavka povodom 50 godina Moderne galerije “Jovo Ivanović, predstavlja izbor iz bogatog fonda galerije, sadržanog u zbirkama koje čuvaju različite likovno-umjetničke iskaze brojnih eminentnih stvaralaca koji su obilježili modernu i savremenu umjetnost od početka prošlog vijeka, pa do danas, istakla je Đurašković.

”Samim tim, ona predstavlja uvid u raznovrsnost stilova i likovnih poetika kako zavičajnih umjetnika, tako i umjetnika sa šireg evropskog, pa i svjetskog prostora, sa autentičnim individualnim kvalitetima, pokazujući i dokazujući bezgranične varijacije ljudskog duha koji samo tajna umjetničke kreacije može da podstakne, pokrene i razvije do vizija koje dosežu vanvremenske i vanprostorne sfere, živeći jedan drugi, sasvim svoj, autohtoni svijet. Svijet ‘iluzija’ koji katkad lirski i intimistički, a katkad žestoko i surovo sarkastički, nezavisno od apstrakcije ili figuralnosti, ukazuje, preobražava, traži, izaziva i otvara nove humane puteve, te daruje duboku emociju uzdižući biće čovjeka na pijedestal čovječnosti”, zapisala je Đurašković.

Osnivanje Moderne galerije vezuje se za 1972. godinu kada je osnovan budvanski Kulturni centar, posebnim zalaganjem njegovog prvog direktora Miroslava Luketića, tadašnjeg sekretara Odsjeka za privredu Bogoljuba Rađenovića i naročito Jova Ivanovića, znamenitog i uglednog budvanskog i crnogorskog umjetnika, čije ime galerija danas nosi od 2018.

Prva izložba organizovana je u Modernoj galeriji 1972. godine, čiju je postavku uradio Milivoje Nikolajević, tadašnji direktor Galerije Matice srpske. Predstavljala je prvu i jedinstvenu izložbu internacionalnog tipa na našim prostorima na kojoj su učestvovali eminentni strani i domaći umjetnici sa prostora bivše Jugoslavije, a od umjetničkih djela sa te izložbe nastala je poklon zbirka “Savremeni ekspresionisti” koja i danas čini okosnicu fonda Moderne galerije “Jovo Ivanović.

Galerija je kontinuirano nastavila sa izlagačkom djelatnošću i održavala visok, zavidni nivo, čime je dostigla rijedak renome na prostoru bivše Jugoslavije i današnje Crne Gore. U njoj su bila izložena djela mnogih stranih umjetnika, kao i najveća imena savremenog likovnog izraza Crne Gore i nekadašnje Jugoslavije.

”Od svog osnivanja do danas, Moderna galerija je težila ka internacionalnom povezivanju i širenju van granica zemlje, o čemu svjedoči saradnja sa brojnim istaknutim srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu kao i internacionalni projekti. Danas je Moderna galerija ‘Jovo Ivanović’ strukturirana kroz pet heterogenih zbirki sa sveukupno 469 umjetničkih djela, za koje su zadužena stručna lica”, zaključila je Đurašković.

Bonus video: