Preminuo Ljubomir Đurković

Tokom karijere Đurković je napisao brojne dramske komade, prevođene i igrane u brojnim evropskim državama

47539 pregleda 14 komentar(a)
Đurković, Foto: TV Vijesti
Đurković, Foto: TV Vijesti

Najznačajniji crnogorski dramski pisac Ljubomir Đurković, preminuo je u 70. godini.

Đurković je rođen 1952. godine na Cetinju.

Tokom karijere, napisao je brojne dramske komade, prevođene i igrane u brojnim evropskim državama.

Đurkovićeve drame prevođene su na engleski, francuski, njemački, italijanski, bugarski, slovenački, makedonski, turski jezik i postavljane na pozornicama u Londonu, Parizu, Istanbulu, Podgorici, Sofiji, Ljubljani…

Najznačajniji Đurkovićevi dramski tekstovi su "Pisac porodične istorije", "Peti čin", "Petronije ili metuzalemi uživaju vječito proljeće", "Tobelija", "Otpad", "Presvlačenje", "Kasandra, klišei" i "Tiresijina laž".

Bio je direktor i umjetnički direktor Kraljevskog pozorišta "Zetski dom", te dramaturg u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici.

Dobitnik je Trinaestojulske nagrade.

Vlaović: Pamtićemo Đurkovića kao slobodarsku ličnost, njegova scenska upriličenja drama bili kulturni događaji

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović uputila je saučešće povodom smrti dramskog pisca i pjesnika Ljubomira Đurkovića.

Vlaović je kazala da je pojava svake njegove drame izazivala posebnu pažnju u mnogo širem krugu od onog kojeg čine dramaturzi i pozorišni umjetnici, te da zato bez pretjerivanja možemo reći da su scenska upriličenja Đurkovićevih drama bili pravi kulturni događaji.

"Njihova provokativnost i izbalansiranost između klasičnog i eksperimentalnog, obezbijedili su im posebno mjesto u dramskom stvaralaštvu Crne Gore i regiona", navela je ona.

Poručila je da će Đurkovića pamtiti i kao pjesnika čija je poezija predstavljala jedan od najoriginalnijih glasova u generaciji koja je tragala za novim pjesničkim izrazom.

"Ali ćemo ga pamtiti i kao slobodarsku ličnost, čovjeka koji se s jednakom strašću trudio da proširi polje slobode, kako svojim umjetničkim radom tako i kroz društveno-politički angažman", saopštila je Vlaović.

Bonus video: