Jelena Božović: Prijećeno mi je medijskim linčom zbog javno iskazanih stavova

Jelena Božović navodi da je prijetnje dobila zbog mišljenja o najavljenoj transformaciji institucije na čijem je čelu u muzej savremene umjetnosti

18536 pregleda 7 komentar(a)
JeLena Božović, Foto: Jelena Kontić
JeLena Božović, Foto: Jelena Kontić

Poslovna direktorica Centar savremene umjetnosti Crne Gore Jelena Božović oglasila se juče saopštenjem povodom navodnih prijetnji koje je dobila od ministarke kulture i medija Maše Vlaović i vršiteljke dužnosti generalne direktorice Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milene Mijović Durutović.

Božovićeva je prije dva dana potvrdila “Vijestima” da postoje određeni problemi na relaciji CSU - Ministarstvo kulture i medija, te da je o tome obavijestila Savjet institucije na čijem čelu se nalazi, kao i kabinet premijera Dritana Abazovića.

Na pitanja “Vijesti” o tim navodima, Božovićeva je odgovorila: “Rješenje problema o kojem sam izvjestila Savjet CSUCG i kabinet predsjednika Vlade Crne Gore, prepuštam organima nadležnim za ova pitanja u našem sistemu”, ne objašnjavajući pri tom o čemu je konkretno riječ.

Mediji su prenijeli da Vlaović i Mijović Durutović navodno prijete Božovićevoj iznošenjem dosijea o njoj, kao i trajnim onemogućavanjem zaposlenja.

Saopštenje poslovne direktorice CSUCG prenosimo integralno:

"Oglašavam se povodom informacija koje su izašle u medije, a koje se tiču veoma neprijatne situacije u kojoj sam se zatekla, a o kojoj sam obavijestila predsjednika Vlade Abazovića i Savjet Centra savremene umjetnosti Crne Gore, javne ustanove čija sam poslovna direktorica.

Ovim putem potvrđujem istinost informacija o prijetnjama koje sam dobila od strane ministarke kulture i medija i njene bliske saradnice.

Da ne bi došlo do manipulacija i zloupotrebe, želim da javno iznesem činjenice o pomenutoj situaciji.

Nakon niza zastrašujućih i šokantnih razgovora o kojima detljnije govorim u dopisu, donijela sam odluku da se pismeno obratim premijeru Abazoviću, kako bi ga izvijestila o ovim kriminogenim radnjama kojima sam bila izložena od strane ministarke u njegovoj vladi, i njene bliske saradnice. Smatrala sam da ovako alarmantan događaj iziskuje hitnu intervenciju, takođe, smatrala sam da ću upoznajući gospodina Abazovića sa situacijom u kojoj sam se zatekla pokrenuti proces koji će ispitati navedene radnje, i obezbijediti postupak kojim ću biti zaštićena od izlaganja ovako neprijatnim i uznemiravajućim događajima.

Dopis sam poslala 21.11. 2022, zvanično, zavodeći ga u arhivi Centra savremene umjetnostosti, kao i u arhivu Vlade Crne Gore. U nekoliko navrata pokušala sam da se informišem o njegovom prijemu kontaktirajući kabinet premijera, bez uspjeha. Do današnjeg datuma nijesam dobila nikakav odgovor.

Na ovaj potez sam se odlučila nakon niza neprijatnih sitituacija, koje su kulminirale kriminogenim radnjama, u kojima mi je prijećeno medijskim linčom zbog javno iskazanih stavova o najavljenoj transformaciji institucije na čijem sam čelu, u Muzej savremene umjetnosti.

Nedopustivo kriminogeno ponašanje, jeftine ucjene i prijetnje, ali i nervoza koja se pokazuje prema sasvim benevolentnim i konstruktivnim primjedbama koje sam zajedno sa mnogim kolegama uputila povodom inicijative koja je u toku, čini mi se ne samo nedopustivom već i opasnom. Stoga sam se obratila instancama koje su zadužene da ovakvo ponašanje regulišu, preispitaju i sankcionišu, u nadi da svi zajedno gradimo sasvim drugačije modele komunikacije, saradnje, planiranja i upravljanja.

Šokirana sam i uplašena izostankom odgovora".

Uz saopštenje, Božovićeva je dostavila i kopiju dokumenta kojim se obratila premijeru Abazoviću.

saopštenje
foto: CSUCG

Vlada stala iza Muzeja savremene umjetnosti

Odgovarajući na pitanja “Vijesti” da li je bilo konflikta između ministarke kulture i poslovne direktorke CSUCG i - ako ga je bilo - o čemu je riječ, iz ministarstva je prije dva dana svim medijima saopšteno da “Ministarstvo kulture i medija, na čelu sa ministarkom Vlaović i njenim saradnicima, sve svoje politike, bilo institucionalne ili vaninstitucionalne, kao i odnose sa zaposlenima, saradnicima ili povezanim licima, temelji na principima profesionalnosti i uvažavanja”.

Ovaj odgovor propraćen je opširnim saopštenjem u vezi sa usvajanjem Informacije o potrebi transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti u muzej savremene umjetnosti na sjednici Vlade održanoj 29. septembra. Dodaje se i da je Vlada zadužila resorno ministarstvo da pripremi elaborat o osnivanju muzeja savremene umjetnosti za koji je, kažu iz ministarstva, nacrt već spreman.

”Za potrebe izrade elaborata o opravdanosti transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti Crne Gore u Javnu ustanovu Muzej savremene umjetnosti, Ministarstvo kulture i medija je angažovalo eksperta, saradnika prof. dr Dragana Bulatovića, profesora muzeologije, koji je uradio Analizu ispunjenosti uslova i procjenu opravdanosti transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti Crne Gore u Javnu ustanovu Muzej savremene umjetnosti. Ovaj dokument pored analize i procjene, obuhvata i primjere sličnih muzeja u regionu i svijetu, sa opsežnim muzeološkim smjernicama u pogledu uspostavljanja međunarodnih standarda u oblasti savremene muzeološke nauke”, stoji u saopštenju.

Bonus video: