Trgovine za pozicije u kulturi nema i neće je biti

"Koleginica Božović svojim posljednjim aktivnostima sprovodi medijski linč, ne samo prema resornoj ministarki Vlaović i direktorici Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Mileni Durutović, već i prema cjelokupnom konceptu da Crna Gora dobije muzej savremene umjetnosti"

6916 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kulture i medija
Foto: Ministarstvo kulture i medija

Ministarstvo kulture i medija reagovalo je na pismo poslovne direktorice Centra savremene umjetnosti Crne Gore Jelene Božović povodom navodnih prijetnji koje je dobila od ministarke kulture i medija Maše Vlaović i vršiteljke dužnosti generalne direktorice Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milene Mijović Durutović. Božović tvrdi da joj je prijećeno medijskim linčom zbog javno iskazanih stavova o najavljenoj transformaciji institucije na čijem je čelu u muzej savremene umjetnosti. Tim povodom pisala je i premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću.

Reagovanje Ministrastva kulture i medija prenosimo integralno:

"Ministarstvo kulture i medija snažno raskida sa starim praksama, trgovine za pozicije u kulturi nema i neće je biti, stručnost i profesionalizam su imperativ, a muzej savremene umjetnosti trenutno je najveći projekat kulture u Crnoj Gori i narativ o njemu ne smije biti sveden na nivo ličnog.

Povodom pisma koje je uputila direktorica Centra savremene umjetnosti Jelena Božović, želimo da informišemo javnost da su svi navodi u tom pismu neistine, koje se ni na koji način ne mogu dovesti u vezu sa Ministarstvom kulture i medija, resornom ministarkom Mašom Vlaović i generalnom direktorkom Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milenom Durutović. Napominjemo da Ministarstvo kulture i medija svoje politike, bilo institucionalne ili vaninstitucionalne, kao i odnose sa zaposlenima, saradnicima ili povezanim licima, temelji na principima profesionalnosti i uvažavanja, pa tako navodi koji su objavili pojedini mediji ne mogu biti biti dovedeni u vezu sa načelima našeg rada.

Koleginica Božović sa svojim posljednjim aktivnostima sprovodi medijski linč, ne samo prema resornoj ministarki Vlaović i direktorici Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Mileni Durutović, već i prema cjelokupnom konceptu da Crna Gora dobije muzej savremene umjetnosti.

Analiza ispunjenosti uslova i procjene opravdanosti transformacije JU Centar savremene umjetnosti Crne Gore u JU Muzej savremene umjetnosti i Predlog Elaborata o osnivanju Muzeja savremene umjetnosti, koji je izradila radna grupa, dokazuju opravdanost transformacije, pa će Ministarstvo kulture i medija svojim zacrtanim tokom nastaviti da stručno i profesionalno realizuje taj projekat. Ostavljamo stručnoj i i opštoj javnost da prosudi motive direktorice Božović da li ovakvim medijskim aktivnostima brani svoju poziciju u Centru.

Politike koje su prethodile i podržavaju ideju transformacije Centra u muzej savremene umjetnosti vodićemo kao i do sad iznad ličnog. Crnoj Gori treba muzej savremene umjetnosti i ova administracija, predvođena ministarkom Vlaović, uložiće svoje pune kapacitete u taj projekat.

Nakon usvajanja Elaborata na Vladi, cjelokupna javnost biće upoznata sa detaljima ovog dokumenta Vlade. Pružićemo sve odgovore na otvorena pitanja koja mogu da budu predmet interesovanja javnosti i medija, a povodom navoda koji ovaj projekat dovode u nivo ličnog, više se nećemo oglašavati".

Bonus video: