Slavki Božović nagrada za književnu karijeru

„Ova nagrada za mene ima poseban značaj i dodatno mi daje vjetar u leđa da još upornije i odgovornije nastavim svoj ples po nepreglednim poetskim provansama", kaže Božović

1805 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Na XXIII Internacionacionalnom izdanju poezije "Između riječi i beskraja", održanom u Napulju, na listi među osam izuzetnih evropskih književnika našla se i Slavka Božović, pjesnikinja iz Nikšića. Dobila je nagradu za književnu karijeru koju joj je dodijelio Sekretarijat za književnu kulturu i umjetnost na čijem je čelu predsjednik evropske nagrade za poeziju Nikola Paone.

„Ova nagrada za mene ima poseban značaj i dodatno mi daje vjetar u leđa da još upornije i odgovornije nastavim svoj ples po nepreglednim poetskim provansama. Poezija je muzika duše čiji se tonovi reflektuju po beskrajnih kosmičkim prostranstvima, tražeći raskrsnice postojanosti između sna i jave“, kazala Božović.

Do sada je objavila dvije zbirke poezije, "Kofer duše" i "Iskra u oku", a namjerava da štampa i treću zbirku pod naslovom "Koraci nostalgije". Poeziju piše i na engleskom i italijanskom jeziku, a stihovi su joj prevođeni na više jezika. Radovi su joj zastupljeni u brojnim književnim časopisima, zbornicima i antologijama širom svijeta, a dobitnica je brojnih priznanja. Njena poezija je objavljivana i u elektronskim časopisima i na portalima, ali i čitana na radio frekvencijama. Član je Književne zajednice „Vladimir Mijušković“ iz Nikšića i brojnih književnih udruženja iz zemlje i inostranstva.

Bonus video: