Milica Kralj i Miki Radulović dobitnici nagrade „Zaloga“

Nagrada „Zaloga" dodjeljuje se od 1986. godine i dosad su je dobila 44 umjetnika

2104 pregleda 0 komentar(a)
Milica Kralj i Miki Radulović, Foto: Privatna arhiva
Milica Kralj i Miki Radulović, Foto: Privatna arhiva

Ovogodišnji laureati nagrade „Zaloga", koju Književna zajednica „Vladimir Mijušković“ iz Nikšića dodjeljuje od 1986. godine, su Milica Kralj za poeziju i Milovan Miki Radulović za likovnu umjetnost.

Odluku je donio žiri u sastavu Sofija Simović, predsjednica, i članovi Miloš Kecojević i Janko Jelić, a svečano uručenje nagrada biće upriličeno 8. decembra u 19 sati u ,,Zahumlju".

Milica Kralj je objavila veći broj knjiga poezije, antologije i eseja, a među njima su „Dveri“, „Od svetlosti svetlost“, „Ljudsko meso“, „Nebom rasla bela crkva“, „Zasejah lan“, „Lepi Jovan“, „Momačka grana“, prvu antologiju ženskog pjesništva u Crnoj Gori „Snevne Evine kćeri“... Dobitnica je brojnih književnih nagrada, kao što su „Marko Miljanov“ Udruženja književnika Crne Gore (prva je žena dobitnica pomenute nagrade), povelja „Knez Lazar“, „Pečat“ Unireksa, „Radovan Zogović“, „Vidovdanska povelja“, Nagrada časopisa “Stvaranje” UKCG, „Zlatna struna“ Smederevske pesničke jeseni, „Moravski carostavnik“, „Miodrag Ćupić“... Član je Udruženja književnika Crne Gore i Udruženja novinara Srbije i Crne Gore.

Milovan Miki Radulović je završio Pedagošku akademiju, grupa likovno vaspitanje u Nikšiću, a diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gdje je i magistrirao. Pripadao je umjetničkoj grupi „Generacija 9“’. Priredio je preko 30 samostalnih i učestvovao na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više značajnih nagrada, među kojima je i Nagrada „18. septembar“ grada Nikšića. Radio je kao profesor likovnog vaspitanja u Gimnaziji u Nikšiću. Bavi se slikarstvom, akvarelom i crtežom. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1987. godine.

Nagrada „Zaloga" dodjeljuje se od 1986. godine i dosad su je dobila 44 umjetnika. Prvi dobitnik ove prestižne nagrade je pjesnik Vito Nikolić.

Bonus video: