Raznolikost evropske kinematografije

Nakon Mojkovca i Podgorice, projekcije od sjutra i u Baru

930 pregleda 1 komentar(a)
Sa crnogorske premijere filma "Orlovsko gnijezdo", Foto: Milica Nedeljković
Sa crnogorske premijere filma "Orlovsko gnijezdo", Foto: Milica Nedeljković

Mjesec evropskog filma, koji se od 13. novembra do 10. decembra održava u bioskopima širom Evrope, uključujući i Crnu Goru, pod okriljem Evropske filmske akademije, slavi raznolikost evropske kinematografije. Program u Crnoj Gori počeo je 13. novembra Nagradom mlade publike, a nastavljen je projekcijama i razgovorima u Mojkovcu, Podgorici i od sjutra i u Baru.

Filmski program u Kulturnom centru Bar počinje sjutra u 20 časova projekcijom filma “Alkaras” Karle Simon koji je ovogodišnji dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film.

Projekcije sedmog decembra, u partnerstvu sa Beast International Film Festom, predstavljaju kratke portugalske filmove sa queer tematikom: “All those sensations in my belly” Marka Dješke, “Tracing Utopia” Katarine de Suza i Nika Tajsona, “Island” Klaudije Varehao i Žoane Kastro od 18 časova, a u 20 je na programu portugalski hibridni dokumentarni film “Metamorfoza ptica” Katarine Vaskonselos.

Posljednjeg dana manifestacije u Baru, osmog decembra, biće prikazana selekcija kratkih crnogorskih filmova: “Orlovsko gnijezdo” Milije Šćepanovića, “Mar” Milorada Milatovića, “Ime mi je Ana” Bojana Stijovića, “Naročita svojstva” Tamare Milošević.

Kratki crnogorski filmovi predstavljeni su i u Podgorici, a ostvarenje Milije Šćepanovića tom prilikom je imalo domaću premijeru u punoj velikoj sali Crnogorskog narodnog pozorišta. Šćepanović je kazao da, iako je imao priliku da gleda svoj film na festivalima u inostranstvu, najljepše je pogledati film kod kuće.

”U pitanju je polu-autobiografski film koji se tiče mene i moje generacije milenijalaca, posljednje analogne generacije. Koncept je bio da se radnja smjesti u jedan dan u teškom vremenu kada se raspada jedna zemlja - takozvana ‘treća Jugoslavija’. Nama koji smo u tom vremenu odrastali to nije bilo važno niti smo bili svjesni toga. Napolju je bio rat, a nama su samo bili važni filmovi i zaljubljivanje”, rekao je Šćepanović.

Bonus video: