Najbolji lirski glas pjesme „Unutrašnji radovi”

Prvu nagradu osvojila je Aida Camović za pjesmu “Unutrašnji radovi”, drugu Hrvoje Galić za pjesmu “U zemlji, u Damasku”, a treću Milica Rosić za pjesmu “Mašine su radile dvadeset i pet sati dnevno”

2667 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Aida Camović za pjesmu “Unutrašnji radovi” dobitnica je prve nagrade na pjesničkom konkursu “Milo Bošković” koji treći put organizuju JU Centar za kulturu Kolašin i Narodna biblioteka “Ljubo Anđelić”. Za prvu nagradu Camović je osvojila 400 eura, dok je druga, u iznosu od 200 eura, dodijeljena Hrvoju Galiću za pjesmu “U zemlji, u Damasku”, a treća, koja iznosi 100 eura, Milici Rosić autorki pjesme “Mašine su radile dvadeset i pet sati dnevno”.

To je jednoglasna odluka žirija kojim je predsjedavala književnica Svetlana Kalezić Radonjić, a članovi su bili Kemal Musić i Anđelija Rondović. Oni su na elektronskoj sjednici 21. novembra izabrali najbolje nakon razmatranja 169 pjesama pristiglih na konkurs, a čiji su autori pjesnici i pjesnikinje do 37 godina, iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

U obrazloženju ističu da su njihov zadatak otežali “kvalitet i izrazita stilska raznovrsnost radova”, a zajedno sa pobjedničkim pjesmama, napravili su izbor od 37 pjesama koje svojim kvalitetom odstupaju od ostalih pristiglih radova i zavrijedile su da se početkom 2023. objave u Zborniku.

Ipak, “Unutrašnji radovi” Aide Camović izdvojili su se na ovogodišnjem konkursu, zaključuje se u obrazloženju žirija.

”U svijetu zatrpanom glagoljivošću riječ je izgubila svoju vrijednost. Njene važnosti svjesni su samo oni prefinjenog duha, koji stanuju u sebi. Upravo iz tog razloga, lirski glas pjesme ‘Unutrašnji radovi’ u gradacijski intoniranom poetskom monologu opisuje šta se dešava u unutrašnjosti kože koju karakteriše svijest o važnosti riječi. One nisu biser koji se smije prosipati, već mala sunca koja svijetle kao dokaz ljudske posebnosti. Iako bi se nakon prvog čitanja moglo učiniti da ova lirska struktura govori o tremi ili o nesigurnosti, ona se, u majstorski stvaranoj nadrealnoj atmosferi arhitek(s)ture straha, u finalnim stihovima - efektom iznevjerenog očekivanja - transformiše u svijest o važnosti riječi i svih posljedica koje mogu proisteći iz njene verbalizacije”, piše žiri.

Pjesma “U zemlji, u Damasku” vezana je za Bliski istok, a po mnogo čemu odgovara Balkanu potvrđujući da se poetski prostor, čak i kada je konkretizovan, uvijek javlja kao univerzalan, ističe se u obrazloženju.

Treće mjesto pripalo je pjesmi u kojoj se, kroz jezički sveden izraz, opisuje današnje vrijeme kao “posljednje doba” u kojem se manjina razbacuje novčanicama, a većina abonentskim bonovima...

Konkurs i pjesnička nagrada dio su manifestacije “Dani Mila Boškovića” koju su podržali Ministarstvo kulture i medija i Opština Kolašin. Osim što je posvećena poznatom kolašinskom književniku Milu Boškoviću, čija su djela našla mjesto u crnogorskim književnim antologijama, manifestacija promoviše kolašinsku književnu kulturu, doprinosi afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala, tradicije, kulturne posebnosti Kolašina i očuvanju kulturne baštine. J. K.

Bonus video: