Abazović pozvao Jelenu Božović da se obrati nadležnim institucijama povodom navoda da joj je prijećeno medijskim linčom

"Vlada će, kroz Ministarstvo kulture i medija, a u saradnji sa Glavnim gradom, u narednim mjesecima odrediti konačnu lokaciju izgradnje Muzeja savremene umjetnosti, nakon čega se može pristupiti raspisivanju međunarodnog konkursa za izradu idejnog arhitektonskog rešenja", saopštio je Abazović

31502 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predsjednik Vlade Dritan Abazović pozvao je direktoricu Centra savremene umjetnosti Crne Gore Jelenu Božović da se obrati nadležnim organima kako bi se utvrdila istina povodom njenih navoda da joj je prijećeno medijskim linčom zbog javno iskazanih stavova o najavljenoj transformaciji institucije na čijem je čelu, u Muzej savremene umjetnosti.

Božovićeva se oglasila 1. decembra saopštenjem povodom navodnih prijetnji koje je dobila od ministarke kulture i medija Maše Vlaović i vršiteljke dužnosti generalne direktorice Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milene Mijović Durutović.

Vlaovićeva i Mijović Durutović navodno prijete Božovićevoj iznošenjem dosijea o njoj, kao i trajnim onemogućavanjem zaposlenja.

Ona je o tome obavijestila Savjet institucije na čijem čelu se nalazi, kao i kabinet premijera Dritana Abazovića.

Abazović je poručio da vjeruje da ministri u Vladi Crne Gore ne pristupaju rješavanju problema kroz navodne prijetnje, te da se kao građanin i političar uvijek borio protiv takve prakse.

"Strateški planiramo razvoj muzejske djelatnosti u Crnoj Gori, shodno dobrim međunarodnim praksama, zbog čega podržavamo početak transformacije Centra savremene umjetnosti u novi, moderni Muzej savremene umjetnosti", naveo je premijer na svom Telegram kanalu.

Naglasio je da Crna Gora i naši stvaraoci zaslužuju da imaju Muzej savremene umjetnosti, da to "dugujemo i generacijama koje dolaze".

Kultura je, prema njegovim riječima, reprezent društva i vremena u kojem je nastala. "Ona ima moć prosvjetljenja i zbližavanja ljudi".

"Vlada će, kroz Ministarstvo kulture i medija, a u saradnji sa Glavnim gradom, u narednim mjesecima odrediti konačnu lokaciju izgradnje Muzeja savremene umjetnosti, nakon čega se može pristupiti raspisivanju međunarodnog konkursa za izradu idejnog arhitektonskog rešenja", saopštio je Abazović.

Bonus video: