Ponekad je razumijevanje dovoljno

Predstava “Sitnice koje život znače” večeras u Nikšiću

2446 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Željko Jovanović
Foto: Željko Jovanović

Večeras će na sceni Nikšićkog pozorišta u 20 časova biti izvedena predstava “Sitnice koje život znače”, koju je po tekstu Lorenca Maronea režirao Andrej Nosov.

U predstavi, koja je koprodukcijski projekat Narodnog pozorišta iz Beograda, Beo Arta 2015 i Centra za kulturu Tivat, igraju Mladen Andrejević, Nela Mihailović, Vanja Ejdus, Dušan Matejić, Nina Nešković i Rade Ćosić. Za kostime je bila zadužena Selena Orb, scenografiju Dejan Todorović, dramaturg je Đorđe Kosić, kompozitor Draško Adžić, a scenski pokret potpisuje Marija Milenković.

”U fokusu ove priče o ljubavi, prijateljstvu i pomoći je penzionisani knjigovođa Čezare Anuncijata, sebični namćor koji nikada nije preterano mario za ljude oko sebe. Penzionerske dane provodi mirno, uz alkohol i džangrizanje, u društvu vremešne prostitutke Rosane. Tada postaje svestan patnji s kojima se suočavaju njemu bliske osobe i pod stare dane počinje da otkriva sitnice koje život znače i dobija želju da iz korena promeni svoj karakter…”, stoji u najavi predstave koja podsjeća da “sitnice” poput prijateljstva, ljubavi, iskrenosti, empatije su ono što život čini vrijednim.

Reditelj Andrej Nosov je zapisao da je možda najuzbudljivija stvar tokom stvaranja predstave bila “ideja da je život obična stvar i da su izbori koje moramo praviti isto tako obični”.

”Samo mi neobično gnjavimo sa strahovima, kalkulacijama i idejama o tome kako će nas ostatak sveta videti. Tu negde, oko svih nas, sa nama, žive ljudi koji se, kao i mi, plaše da priznaju da je razumevanje zaista ponekad sasvim dovoljno da se preživi.

I onda se ipak umre, ali tu nam nema pomoći”, zapisao je reditelj.

Dramaturg Đorđe Kosić zapisao je da je “svetonazor Čezara Anuncijate, glavnog junaka ‘Sitnica koje život znače’, najuspešnijeg Maroneovog romana, natopljen cinizmom, džangrizavošću i mrzovoljom”.

”Sa druge strane, ovaj i ovakav čovek pokušava u svojim poznim godinama da pronađe novu životnu radost, nakon što je, kako sam kaže, protraćio sedamdeset dve godine i sto jedanaest dana, takoreći - ceo dotadašnji život. Možda upravo u ovoj ambivalentnosti jednog duboko ciničnog čoveka koji ipak pokušava da uživa u svakodnevnim sitnicama i uspostavi iskrene odnose sa decom, komšijama, ljubavnicom, leži tajna u tome zašto on, pored sve svoje faličnosti, pobira simpatije i fascinaciju kod čitalaca (i publike)”, zapisao je dramaturg.

Komad će biti prikazan u sklopu “Beo art” revije predstava koja se u Nikšićkom pozorištu realizuje od 5. do 7. decembra, pod sloganom “Pretprazničke večeri”.

Prva večeri je izvedena predstava “Sin”, dok će sjutra veče publika imati priliku da pogleda “Čovjeka visine”, komada koji je po tekstu Ane Đorđević režirala Jana Maričić. Uloge u predstavi pozorišta Beo Arta 2015 tumače Nebojša Milovanović i Bojan Žirović.

”Pretprazničke večeri” su dio decembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: