Omaž Borislavu Tamindžiću

Devet decenija od rođenja i tri decenije od smrti istaknutog crnogorskog kompozitora

1509 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Devet decenija od rođenja i tri decenije od smrti istaknutog crnogorskog kompozitora Borislava Tamindžića (1932-1992) biće obilježeno od 7. do 9. decembra.

Prvog dana, u srijedu u 11 sati biće održano predavanje u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore na kojem će o kompozitoru i njegovom stvaralaštvu govoriti Mirjana Živković, Ljiljana Bojović i Jelena Jovanović Nikolić, dok će istog dana u 20 sati u sali Crnogorske kinoteke "Gojko Kastratović" biti prikazan film "Jovana Lukina".

Narednog dana, u četvrtak, u 20 sati na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore pod dirigentskom upravom Roberta Homena, Kamerni ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra će izvesti djela Borislava Tamindžića: "Impresije sa izložbe Rista Stijovića", Svitu za klarinet i gudački orkestar i Rapsodiju za klavir, trombon, timpane i kamerni orkestar.

Solisti na koncertu će biti: violinistkinja Marija Đuranović, flautistkinja Tamara Knežević, Davor Novak, pijanista i Milica Raičević, sopran ("Impresije sa izložbe Rista Stijovića"), Petar Garić, klarinetista (u Sviti za klarinet i gudački orkestar) i pijanistkinja Vladana Perović, Dejan Ljujić, trombonista, Srđan Palačković, timpani (u Rapsodiji za klavir, trombon, timpane i kamerni orkestar)...

U petak, 9. decembra uz podršku Ministarstva kulture i medija koncert će biti priređen u Zetskom domu na Cetinju.

Jedan od najznačajnijih i najplodnijih crnogorskih kompozitora Borislav Boro Tamindžić rođen je u Kotoru 1932. godine i najveći dio djetinjstva, mladosti i života proveo je u Podgorici. Srednju muzičku školu “Njegoš” započeo je na Cetinju, da bi je završio u Kotoru. Muzičku akademiju studirao je u Beogradu u klasi Nikole Hercigonje i uz naklonost profesora Marka Tajčevića.

Prva Tamindžićeva službovanja vezana su za tadašnji Radio Titograd, koji je u to doba uzimao puni zamah u praćenju i kompletiranju, svojih muzičkih programa. Bio je predavač u Muzičkoj školi, radio za Crnogorsko narodno pozorište, sarađivao na brojnim javnim priredbama i manifestacijama. Od 1976. radio je kao muzički urednik u televiziji Crne Gore, gdje je proveo 19 godina, i tu okončao svoj radni, a ubrzo i životni vijek. Bio je uvijek vezan za svoju matičnu kuću, a najveći dio muzičkog blaga, koji nam je ostavio, nalazi se u trezorima Radija Crne Gore.

U svom bogatom radu bavio se: obradom i stilizacijom narodnog melosa, horskom muzikom, pisao je kantate i oratorijume, kamernu i orkestarsku muziku, scensku muziku za pozorište, muziku za filmove, i za velike spektakle na otvorenom i zatvorenom prostoru, dječje operete i operu "Šćepan Mali" koju nije uspio da dovrši.

Umro je 1992. godine.

Bonus video: