Bezvremenska djela koja ne ostavljaju ravnodušnim

Večeras će koncert biti održan u podgoričkom Muzičkom centru i sjutra u Zetskom domu na Cetinju

2367 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

”Mnogi misle da je crnogorski folklor primitivan, tako ga neki nazivaju. Ne da bi nekoga uvrijedili, ni da bi naciju uvrijedili, ne - nego zbog ta tri-četiri tona, kažu da je ta melodija primitivna. Nije to tačno. Naravno ovim ljudima koji to ne znaju, njima koji misle da imamo samo melodije kao što su: ‘Što si sjetan, serdar Jole’. Nije tačno, imamo mi široku melodiju: od bokeške melodije, preko ove podgoričke, tamo do Sandžaka. To su melodije sa velikim ambitusom, melodije koje ne može svako da pjeva. Ja uzimam te takozvane melodije, jer one pružaju kompozitoru da podmetne raznorazne harmonije”, govorio je o zaostavštini crnogorske muzike jedan od najznačajnijih kompozitora prošlog vijeka sa ovih prostora Borislav Boro Tamindžić.

Kroz brojna svoja autorska djela uspješno je provlačio crnogorski muzički folklor, a neka od njih imaće priliku da čuje i crnogorska publika na koncertima u Podgorici i Cetinju.

Večeras će u 20 sati u okviru omaža ovom crnogorskom kompozitoru na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore pod dirigentskom upravom Roberta Homena, Kamerni ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra izvesti Tamindžićeva djela, a već dan kasnije ista će imati priliku da čuje i publika na Cetinju u Zetskom domu.

Na repertoaru će se naći kompozicije “Impresije sa izložbe Rista Stijovića”, svita za klarinet i gudački orkestar i Rapsodiju za klavir, trombon, timpane i kamerni orkestar.

Solisti na koncertu će biti: violinistkinja Marija Đuranović, flautistkinja Tamara Knežević, Davor Novak, pijanista i Milica Raičević, sopran (“Impresije sa izložbe Rista Stijovića”), Petar Garić, klarinetista (u Sviti za klarinet i gudački orkestar) i pijanistkinja Vladana Perović, Dejan Ljujić, trombonista, Srđan Palačković, timpani (u Rapsodiji za klavir, trombon, timpane i kamerni orkestar)...

Učešćem na koncertu u čast Tamindžića koji je rođen prije devet decenija, a tri decenije su od njegove smrti počastvovana je i crnogorska operska umjetnica Milica Raičević.

”Kada krenete pričati o crnogorskoj muzici i folkloru neizostavan dio priče je i maestro Tamindžić, koji je sa ta tri-četiri tona od kojih su kompovane ‘primitivne melodije’ (kako su tada mnogi mislili), stvorio bezvremenska djela, čije harmonije vas ne mogu ostaviti ravnodušnim. To koliko sam i znala, samim učešćem na ovom projektu, shvatila sam da je opus djela mnogo veći”, priznaje Raičević.

Upravo djelo “Impresije sa izložbe Rista Stijovića” Tamindžić je napisao nakon postavke pomenutog vajara. Tada je Tamindžić nadahnut Stijovićevim djelima svoje zvučne impresije kombinovao sa folklorom. Iako je iza Milice veliki broj koncerata, priznaje da ovakva djela u kojima se prožima crnogorski filklor nije pjevala do sada.

”’Impresije’ se sastoje od osam stavova, od kojih su tri vokalno-instrumentalna. Kako do sada nijesam imala priliku izvoditi djela ove vrste, moram priznati da je bio veliki izazov. Kako pjevački, tako i karakterno, jer da biste publici autentično prenijeli kompozitorovo nadahnuće Stijovićevim sklupturama, morate prodrijeti u srž kako su minijature nastale”, objašnjava ona.

Kako je Tamindžić jedan od naših najznačajnijih kompozitora, Raičević smatra da je neophodno ovakve koncerte češće organizovati kako bi na taj način čuvali njegova djela od zaborava.

”Kako starogrčka, ili Platonova poslovica kaže: ‘Kakva je muzika, takva je i država’. Vrijeme je da počnemo vrijednovati naša kulturna bogatstva, među kojima je i muzičko blago Bora Tamindžica, sa kojim se sa ponosom možemo predstaviti svijetu”, zaključuje Raičević.

Bonus video: