Zimsko izdanje - kako gledati filmove iz programa

Nakon online projekcija slijede zanimljivi razgovori sa rediteljema/icama i glumcima: Teonom Strugar Mitevskom, Metodom Pevecom, Mašom Nešković i Goranom Bogdanom

2788 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

U subotu, 10. decembra, počinje Zimsko izdanje, jedinstveni online događaj u organizaciji pet regionalnih filmskih manifestacija udruženih u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro film festival, Festivala autorskog filma Beograd i Ljubljanskog filmskog festivala LIFFe. Misija Zimskog izdanja je da nas, u vrijeme kad se svi više zadržavamo kod kuće, ispred ekrana, podsjeti na nekoliko važnih filmova iz regiona koji su svoj festivalski i bioskopski život imali uoči ili za vrijeme pandemije te stoga nisu dobili pažnju koju zaslužuju.

Od 10. do 18. decembra na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba Zimsko izdanje besplatno prikazuje četiri hvaljena ostvarenja: “Ja sam Frenk” slovenačkog reditelja Metoda Peveca, “Asimetrija” debitantski dugometražni film srpske rediteljke Maše Nešković, “Otac” srpskog reditelja Srdana Golubovića i “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” makedonske rediteljke sa briselskom adresom Teone Strugar Mitevske.

Online projekcije će pratiti razgovori s rediteljem/icama i glumcima kroz koje će zainteresesovani moći da otkriju zanimljive detalje o filmovima i pobliže upoznaju njihove autore. Tako će Metod Pevec otkriti detalje o nastanku filma “Ja sam Frenk”, kao i razloge zbog kojih je radnju smjestio upravo u slovenački gradić Tržič, nekadašnji magnet za radnu snagu iz cijele Jugoslavije, poznat po proizvodnji cipela i papira. Teona Strugar Mitevska u intervjuu govori, između ostalog, o tome kako je nakon čitanja novinskog članka nastao scenarij za njen sad već slavan film “o običnoj djevojci s velikim idejama”, te zašto što su joj filmovi bolje prihvaćeni u svijetu nego kod kuće.

Glumac Goran Bogdan, koji je za ulogu u filmu “Otac” bio nominovan za nagradu Evropske filmske akademije, iznosi zanimljive pojedinosti o oblikovanju nekih od svojih najpoznatijih uloga, te kako je u vrijeme epidemije s filmom “Otac” najviše putovao “od dnevnog boravka do kuhinje”, a Maša Nešković otkriva kako je uspješno izbjegla paniku koja često pogađa debitante i kako je pronašla idealne glavne glumce za svoj prvijenac, filmsku studiju intime “Asimetrija”.

Program Zimskog izdanja besplatan je i dostupan gledaocima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Crne Gore, uz prethodnu registraciju.

Na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba treba da kreirate račun koristeći opciju Create Account (u gornjem desnom uglu) i da unesete osnovne podatke u ponuđena polja. Nakon otvaranja računa moći ćete da vidite sadržaj koji vam je dostupan, u zavisnosti od teritorije sa koje pristupate platformi. Nakon odabira filma potrebno je da kliknete i potvrdite opciju Rent. Film koji ste iznajmili možete pronaći u sekciji My Library. Nakon što klikom na Play prvi put pokrenete film moći ćete da ga gledate neograničen broj puta unutar 48 sati.