Uspon žene u kulturi Zapadnog Balkana

VR izložbe: dvije kolektivne izložbe crnogorskih i regionalnih umjetnica, biće otvorene sjutra u 18 časova

1578 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

U okviru projekta Uspon žene u kulturi Zapadnog Balkana u Podgorici će tokom decembra biti ostvarene brojne aktivnosti u vezi s afirmacijom savremenih praksi i strategija vizuelnih umjetnica, kustoskinja, radnica u kulturi.

Do sada, u okviru projekta Uspon žene, sufinansiranog novcem EU, realizovana je putujuća izlozba Women about women, dvadeset pet afirmisanih umjetnica koja je obišla region (Crne Gora, Srbija, Hrvatska, Slovenija i Sjeverna Makedonija), realizovan Rezidencijalni program za umjetnice do 28 godina u Zadru, snimljeno sedam dokumentarnih epizoda serije Žena o ženi, realizovani brojni ciklusi predavanja, radionica, seminara, konferencija širom regiona. Do sada, projekat je okupio veliki broj umjetnica, saradnica, istraživača koji su gradili platformu za promišljanje savremenih umjetničkih praksi i prezentaciju identiteta i fenomena savremenosti.

U okviru završnih aktivnosti projekta realizuje se ciklus predavanja, radionica digitalnog marketinga za umjetnice, VR izložba umjetnica regiona nastala tokom rezidencijalnog programa u Zadru, rekapitulacija aktivnosti, razgovor o regionalnoj saradnji i osnivanje regionalne saradničke Mreže kustoskinja Zapadnog Balkana.

U 18 časova 14. decembra biće otvorene VR izložbe: dvije kolektivne izložbe crnogorskih i regionalnih umjetnica, nastale u okviru projekta Uspon žena u kulturi Zapadnog Balkana, postavljene su u virtuelnom prostoru, uz pomoć VR-ALL-ART platforme. U pitanju je prošlogodišnja izložba Women about women koja je okupila dvadeset pet afirmisanih umjetnica regiona i izložba umjetnica Zapadnog Balkana do 28 godina nastala u okviru rezidencijalnog programa, tokom maja 2023. godine. Izložbe su prevedene u virtuelni prostor u saradnji sa kompanijom VR ALL ART. U pitanju je revolucionarna internet platforma na kojoj umjetnici, galerije i muzeji mogu da kreiraju virtuelne izložbe, prezentuju umjetnička djela, komuniciraju sa djelima bez ikakvih fizičkih ili administrativnih ograničenja. Sve to uz pomoć VR Head Seta, biće predstavljena djela više od pedeset umjetnica Zapadnog Balkana i EU. Crnogorske umjetnice, selektovane za rezidencijalni program u Zadru, čiji radovi su izloženi u okviru virtuelne postavke su: Teodora Kipa, Kristina Kusovac, Tijana Mrvošević, Arijana Kadić i Tamara Pavićević. Izložba će se, ne samo u virtuelnom prostoru u Podgorici, realizovati u fizičkom prostoru, u galeriji Savjeta Evrope u Briselu, početkom februara 2023.

Nakon toga, od 18.30 časova slijedi razgovor o regionalnoj saradnji Kustosi kao medijatori. Učesnice razgovora biće kustoskinje Biljana Jotić (Srbija), Anamarija Sibilj Štajn (Slovenija) i Nela Gligorović (Crna Gora).

Istog dana, od 19.30 biće održano predavanje dr Kristine Bojanović, na temu Filozofski jezik feminizma: humanitet na ženskom tragu.

Sljedećeg dana, 15. decembra u prostoru M:tel digitalne fabrike, od 12 časova slijedi rekapitulacija projektnih aktivnosti prethodne dvije godine na svim teritorijama. Nakon toga, biće potpisan dokument o osnivanju Mreže kustoskinja Zapadnog Balkana, kao novi model saradnje i umrežavanja.

Bonus video: