„Književni plamen” ponovo gori

Rade Šerbedžija večeras otvara Regionalni festival knjiga i pisaca “BOOK-a” 2022. Tom prilikom, Šerbedžija će predstaviti svoju najnoviju knjigu “Poslije kiše”

4571 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jelena Kontić
Foto: Jelena Kontić

Proglašenjem dobitnika nagrade “Književni plamen” za 2020, 2021. i 2022. godinu, plamen koji slavi knjige i književne autore ponovo gori. Laureati koji se pridružuju eminentnom nizu su autori sa španskog govornog područja: Gabrijel Zaid, Havijer Serkas i Irene Valjeho, saopštila je na jučerašnjoj konferenciji za medije urednica izdavačke kuće “Nova knjiga” Jelena Krsmanović.

Konferencija je, pored toga, organizovana i povodom Regionalnog festivala knjiga i pisaca “BOOK-a” (Buka) 2022. koji počinje danas u Podgorici. Eminentni umjetnik Rade Šerbedžija otvoriće večeras novu knjižaru “Kosmos”, u Podgorici, u Bloku 9, Ulici Sima Barovića 23/2, u 20 časova, a time će svečano biti otvoren i festival “Buka” 2022. Program se nastavlja u novom prostoru promocijom najnovije knjige Rada Šerbedžije “Poslije kiše”, o kojoj će govoriti književnik Radomir Uljarević, a moderator programa je Jelena Krsmanović.

Program
foto: Promo

Osjećanje savremenosti i preispitivanje istorije i njenih posljedica

U sklopu festivala, “Književni plamen” biće dodijeljen 21. decembra u Muzičkom centru Crne Gore (MCCG) u 19 časova gdje će biti organizovana svečana dodjela nagrade za 2021. godinu, poznatom španskom i svjetskom piscu Havijeru Serkasu.

Žiri za dodjelu nagrade “Književni plamen” predvodi prvi laureat i od tada njen počasni predsjednik, slavni nobelovac Mario Vargas Ljosa. U žiriju je i vlasnik “Nove knjige” i osnivač nagrade Predrag Uljarević i profesori: Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov kao operativni predsjednik žirija. Nakon više intenzivnih konsultacija donijeli su odluku o nagradama za godine 2020. i 2021. godinu kada su priznanja izostala usljed pandemije virusa korona, kao i za tekuću 2022.

”Na incijativu predsjednika žirija, koji je i jedan od utemeljevača nagrade Vargasa Ljose, pogled žirija je bio usmjeren na špansko govorno područje, pa je izdvojio tri autora različitih generacija i književnog izraza kojima je zajednički stav prema književnim stvaralaštvu i njegovoj ulozi, kakav je svojstven ideji Književnog plamena”, navodi se u saopštenju žirija.

Tako se književnom nizu, u kojem iza Maria Vargasa Ljose dolaze Klaudio Magris, Orhan Pamuk, Adam Zagajevski i Margaret Atvud, pridružuju i Zaid, Serkas i Valjeho.

”Riječ je o piscima u čije književno djelo je utkano osjećanje savremenosti i preispitivanje istorije i njenih posljedica. Stvaralački stav ovih autora odgovara onome što ističe nagrada koja se oslanja na čuveni esej Vargasa Ljose, po kojem je nagrada i dobila ime”, objasnio je žiri.

Nagrada za 2020. dodjeljuje se meksičkom piscu palestinskog porijekla, akademiku Gabrielu Zaidu (1934). On se, tradicionalno ne pojavljuje u javnosti, pa neće ni sada, ali će mu nagrada biti uručena u Meksiku, obrazložila je Krsmanovićeva. Serkasu će nagrada biti dodijeljena u Podgorici 21. decembra, a idućeg proljeća u vrijeme Sajma knjiga u Podgorici, nagrada će biti uručena i spisateljici Irene Valjeho.

”Serkas je pisac i profesor španske knjevnosti koji je književnom oblikovanju užasa Španskog građanskog rata dao nove poetičke dimenzije, dok je Irene Valjeho, koja je već nagrađena visokim priznanjem za svoj doktorat iz klasičnih nauka, poslije više ranih proznih knjiga, autorka svjetskog bestselera o istoriji knjige”.

Bogat program i zanimljive promocije

Nakon što Šerbedžija kao prvi gost, večeras otvori festival “Buka” i predstavi svoju knjigu, program festivala se nastavlja sjutra u knjižari “Kosmos” u Bloku 9, gdje će biti upriličena promocija novog romana “Dan poslije” Kemala Musića, u 21 čas. O knjizi će govoriti Anđela Bulajić. Program se dalje, osim 22. i 23. decembra, održava u knjižari “Kosmos”, a u petak će to biti tematsko veče posvećeno djeci, sa kojom će se od 19 časova družiti popularni Žarko Žabac.

Promocija novog romana “Rudnik” Miodraga Majića biće održana 17. decembra u 21 čas, a 19. promocija novog romana Aleksandra Bečanovića “Planinski orao” o kojem će govoriti Anđela Bulajić i književnik Balša Brković.

Predstavljanje knjige “Ostvari to!” Lazara Vukovića najavljeno je za 20. decembar u 21 čas, o čemu će govoriti britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks, direktorka Investiciono razvojnog fonda Irena Radović i preduzetnik Željko Popović i autor knjige.

Dodjela međunarodne nagrade “Književni plamen” za 2021. godinu biće upriličena 21. decembra u MCCG u 19 časova, a najavljeno je da će se putem videa uključiti i Margaret Atvud. Slijedi razgovor sa Serkasom na kojem će govoriti: izdavač i književni kritičar Gojko Božović i profesor Aleksandar Jerkov i autor, a moderatorka je Jelena Krsmanović.

Gradska knjižara na Trgu nezavisnosti u Podgorici biće domaćin programa 22. i 23. decembra, povodom obilježavanja 20 godina postojanja i rada. Predstavljanje izdanja i biblioteka izdavačke kuće “Službeni glasnik”, kao i promocija romana “Dvadest peti sat” Aleksandra Gatalice, biće u četvrtak u 21 čas, a govoriće direktor izdavačke djelatnosti Službenog glasnika Petar Arbutina i Gatalica. Narednog dana u 21 čas na programu je promocija izdanja i edicija izdavačke kuće Izdavačka knjižnarnica Zorana Stojanovića, kao i knjige “Sedam smrtnih grehova” filozofa Dragana Prolea. Pored autora, na promociji će govoriti i direktor i glavni urednik izdavačke kuće Sreten Stojanović.

Posljednje programske večeri “Buke”, u subotu 24. decembra biće upriličena promocija romana “Poreklo” novog djela Jelene Kajgo sa kojom će, u knjižari “Kosmos” u Bloku 9, govoriti Anđela Bulajić.

U sklopu festivala najavljena je bogata ponuda knjiga uz popuste do 50 odsto.

Kultura da bude turistički proizvod

Šerbedžija će sa bendom “Zapadni kolodvor” održati koncerte 15, 16. i 17. decembra u Podgorici, Nikšiću i Budvi kada će predstaviti pjesme sa novog albuma, ali i one neprolazne. U susret tome, na konferenciji za medije govorili su i direktor Turističke organizacije (TO) Budva Nikola Kralj, direktor TO Nikšić Mitar Barać i direktor Nikšićkog pozorišta Radinko Krulanović.

”Drago mi je što se ovaj plamen prenosi i na Nikšićko pozorište koje tim plamenom gori cijele godine. A za kraj uspješne godine dobro nam dođe jedan ovakav događaj - koncert Rada Šerbedžije i grupe “Kolodvor”, pa samim tim mogu sa sigurnošću reći da Nikšićko pozorište ovu kalendarsku godinu završava na najbolji mogu način. Svima iz Nove knjige želim uspješan festival, a zahvalnost za ovaj događaj moram da iskažem i Opštini Nikšić i TO Nikšić koji stoje uz Nikšićko pozorište”, istakao je Krulanović.

Mitar Barać je dodao da i TO i Opština Nikšić naporno rade i trude se da u kontinuitetu podržavaju važne događaje iz oblasti kulture.

”Ono što moram da pohvalim jeste saradnja Opštine, TO i institucija kulture koja je podignuta na jedan viši nivo. Taj sadržaj u oblasti kulture mora da bude i turistički proizvod našeg grada, jer Nikšić u oblasti kulture ima mnogo toga da ponudi, a rekao bih da je kultura u Nikšiću nezaustavljivo krenula jednom uzlaznom putanjom. To je vidljivo i po radu Nikšićkog pozorišta koji je u prethodnom periodu bio dinamičan i aktivan, što se reflektuje i na kompletnu kulturno-umjetničku scenu Crne Gore. Trudićemo se da i dalje podržavamo ovakve događaje”, poručio je Barać.

Kralj je podsjetio da je Budva poznata po tome što je posjećuju brojni velikani muzičke scene iz regiona i svijeta.

”U tom pravcu smo razmišljali i sada, pa smo se potrudili da u našem gradu ugostimo i Rada Šerbedžiju koji je prepoznat kao istinski velikan u svakom pogledu. On će nastupiti 17. decembra u sali hotela “Avala”, a mjesta su već popunjena”, kazao je.

Bonus video: