Mjerna jedinica bogatog stvaralačkog uzmaha

U godini kada se obilježava devet decenija od njegovog rođenja i tri od smrti, kroz predavanje, prikazivanje filma za koji je komponovao muziku, i dvije koncertne večeri - u Podgorici i na Cetinju, publici različitih starosnih doba bili su dostupni svi aspekti vezani za njegov život i rad, sagledani kroz diferentne forme

2068 pregleda 1 komentar(a)
Dio omaža Borislavu Tamindžiću u Podgorici, Foto: Đorđe Cmiljanić
Dio omaža Borislavu Tamindžiću u Podgorici, Foto: Đorđe Cmiljanić

U Muzičkom centru Crne Gore mjesec decembar ostaće upamćen po omažu koji je priređen Borislavu Tamindžiću, ličnosti čije je ime postalo sinonim za muzički folklor crnogorskog podneblja, a bogat opus, no ipak nedovoljno istražen i djelimično sačuvan - mjerna jedinica bogatog stvaralačkog uzmaha.

U godini kada se obilježava devet decenija od njegovog rođenja i tri od smrti, kroz predavanje, prikazivanje filma za koji je komponovao muziku, i dvije koncertne večeri - u Podgorici i na Cetinju, publici različitih starosnih doba, ali jednako zainteresovanoj da iskoristi jedinstvenu priliku i upozna se sa njegovim stvaralaštvom, bili su dostupni svi aspekti vezani za njegov život i rad, sagledani kroz diferentne forme.

Prvog dana, na predavanju upriličenom u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore, govorile se Mirjana Živković (o kompozitorovom životu i radu), Ljiljana Bojović (o horskoj muzici) i Jelena Jovanović Nikolić (o filmskoj muzici).

Autorke su, s obzirom da su se sve tri u svojim istraživačkim poduhvatima bavile stvaralaštvom Tamindžića, publici među kojom je bio veliki broj djece školskog uzrasta, pružile uvid u najznačajnije aspekte djelovanja i segmente života koju su oblikovali i uslovili kompozitorski put autora. Iste večeri u saradnji sa Crnogorskom kinotekom prikazan je film Živka Nikolića “Jovana Lukina”, koji na paradigmatski način portretiše kompozitorovo umijeće u domenu primijenjene muzike.

Kruna trodnevnih događaja (7, 8. i 9. 12), bio je koncert u Podgorici. Pred punom salom Muzičkog centra Crne Gore, Kamerni ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra, predvođen maestrom Robertom Homenom izveo je, prvi put u Crnoj Gori, cjelovečernji koncert posvećen domaćem autoru.

Sa koncerta u Podgorici
Sa koncerta u Podgoricifoto: đorđe miljanić

Pijetet je predstavljao i izbor solista, domaćih snaga, koje su bogatim zvučnim tkanjima bojile interpretacije, svaka na autentičan i sebi svojstven način, ali sa ujedinjenim ciljem da se “ožive” partiture.

U prvoj kompoziciji Sviti za klarinet i gudački orkestar solista je bio Petar Garić, prvi klarinetista CSO, u djelu “Impresije sa izložbe Rista Stijovića”: Marija Đuranović, violina, Milica Raičević, sopran (tumačila dionicu mecosoprana), Tamara Knežević, flauta, Davor Novak, klavir i u kompoziciji Rapsodija za klavir, trombon, timpane i kamerni orkestar - Vladana Perović, klavir, Dejan Ljujić, trombon, Srđan Palačković, tipmani.

Dirigent sa kojim orkestar sarađuje dugi niz godina, i na ovome koncertu predstavio se kao pouzdan vođa i dobar tumač stilskog izraza Tamindžića. Dramaturški tok koncerta brižljivo je građen od - svedene u izrazu - Svite za klarinet i gudače, u kojoj je Petar Garić, još jednom, kao i uvijek kada tumači solističku dionicu, i u muzikalnom i u tehničkom pogledu, bio na visini zadatka.

Nakon svite, djelo (“Impresije sa izložbe”...) isprepletano folklornim nasljeđem, uobličeno u cikličnoj formi sa osam naslovljenih stavova, izazvalo je emotivne reakcije kod publike, a cjelokupan utisak zasnovan je, na vjerodostojno tumačenoj stilizaciji tematski znalački isprepletanih melodijskih materijala.

Kulminacija kompozicije u dramaturškom i izražajnom smislu, bila je tužbalica “Sestra Batrićeva”.

Na kraju, intepretacija Rapsodije za klavir, trombon, timpane i orkestar, kao grandiozno djelo iz opusa ovog kompozitora, u punom sjaju je predstavila perkusionistu; na momente krhku i ujedno snažnu imaginaciju pijanističkog parta i dobru saradnju cjelokupnog sastava sa sve troje solista.

Ispraćeni burnim aplauzima, koji su se mogli čuti i između stavova, koncerti u Podgorici i na Cetinju, u čast Borislava Tamindžića, veliki su korak u njegovanju, očuvanju i prije svega oživljavanju nacionalne muzičke i kulturne baštine i važan podsjetnik da se prema domaćim kompozitorima i njihovom stvaralaštvu moramo ophoditi odgovorno.

Bonus video: