Prepiske i ručno pisane bilješke Tomasa Pinčona prodate biblioteci Hantington

Piščev sin Džekson Pinčon rekao je da je porodica impresionirana Hantingtonovim naučnim zbirkama i interesom za autora

5174 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Wikipedia/Promo
Foto: Wikipedia/Promo

Arhive Tomasa Pinčona, uključujući prepisku, rukom pisane bilješke i kucane tekstove za klasične romane kao što su "Duga gravitacije" i "V.", nabavila je biblioteka Hantington u San Marinu u Kaliforniji.

"Dovođenje pisca Pinčonovog kalibra u našu biblioteku je izraz našeg dugogodišnjeg ulaganja u američku istoriju i kulturu, istovremeno naglašavajući našu posvećenost 20. vijeku i savremenoj književnosti", poručili su iz biblioteke, prenosi AP.

Saopštenje za štampu biblioteke ne sadrži nijedan komentar 85-godišnjeg Pinčona, koji je rijetko komunicirao sa medijima, niti mnoge javne izjave osim onih u njegovom radu. Sin Džekson Pinčon je u izjavi rekao da je porodica impresionirana Hantingtonovim naučnim zbirkama i interesom za autora.

"Kada smo saznali za obim i stručnost njihovih nezavisnih naučnih programa, koji pružaju izuzetne resurse za akademska istraživanja u humanističkim naukama, bili smo uvjereni da je Pinčonova arhiva pronašla svoj dom", rekao je Džekson Pinčon.

Tomas Pinčon odrastao je na Long Ajlendu. U srednjoškolskim godinama objavljuje prve pripovjetke u školskom časopisu i dobija priznanje za „učenika generacije“. Proveo je dvije godine u ratnoj mornarici prije nego što je diplomirao engleski jezik na Univerzitetu Kornel.

Tokom studiranja pohađao je i časove Vladimira Nabokova, koji je tada predavao na tom univerzitetu. Nakon što je objavio nekoliko novela krajem 1950-ih i početkom 1960-ih, započeo je rad na romanima po kojima je danas najpoznatiji: „V.“ (1963), „Objava broja 49“ (1966), „Duga gravitacije“ (1973), „Vajnlend“ (1990), „Mejson i Dikson“ (1997) i „Protiv dana“ (2006). Mnogi čitaoci i kritičari smatraju da je Pinčon jedan od najboljih savremenih pisaca.

Hantingtonova arhiva takođe uključuje radove Volasa Stivensa, Hilari Mantel, Oktejvije Batler i Čarlsa Bukovskog.

Bonus video: