Izložba "Memento" u Podgorici

"Ne sjećam se da sam se nekad osjećao prijatnije i vidio prirodniji i pozitivniji fotografski kolektiv, ali i ljudski", poručio je autor Luka Klikovac

1330 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Jelena Kontić
Sa otvaranja izložbe, Foto: Jelena Kontić

Izložba fotografija “Memento” Luke Klikovca iz Beograda otvorena je preksinoć u Podgorici, u fotografskoj galeriji “F 64”. Autor je istakao da je u pitanju projekat koji čini trilogija ciklusa “Memento”, “Ogledalo” i “Prtljag”, a predstavlja njegov doktorski umjetnički rad.

”Velika mi je čast što imam priliku da izlažem ovdje i što, na neki način i zatvaram izlagačku sezonu ove godine. Ovaj projekat predstavlja moj doktorski umjetnički rad i nikada nije bio izlagan u cjelosti, kao kompletna trilogija, već po segmentima. Tako da je ovo i prvi put da iko ima priliku da cijelu trilogiju sagleda na jednoj izložbi. To je nešto što sam dugo želio i jako mi je drago što se to upravo ovdje desilo, iako nijesam očekivao da će to biti u Crnoj Gori”, kazao je Klikovac uz pohvale upućene organizatorima.

”Ne sjećam se da sam se nekad osjećao prijatnije i vidio prirodniji i pozitivniji fotografski kolektiv, ali i ljudski. Mislim da treba da budete srećni i zahvalni na tome što imate ovakvo mjesto, dobro i konstruktivno kako za medij fotografije, tako i za kulturu, umjetnosti i druženje. Ovih nekoliko dana koje sam proživio u mikroživotu fotografije, anegdotama, svijetu fotografije, toliko je pozitivno iskustvo da to nijesam mogao ni očekivati”, rekao je.

Osnivač i vlasnik galerije, fotograf Dejan Kalezić dodao je da je ovo 11, a ujedno i završna izložba realizovana tokom 2022. godine. Ponosan je na rezultate i zahvalan na podršci.

”Za naše aktivnosti u prvoj godini rada imali smo podršku ambasada Španije za Srbiju i Crnu Goru i Italije u Crnoj Gori. Nažalost, od naših institucija, koje mislim da su mogle da budu senzibilnije, nijesmo je dobili, ali to očekujemo u narednoj godini, jer vjerujem da smo zaslužili”, zaključio je Kalezić.

Bonus video: