Najbolji profesionalni gitarista je Činavat Temkumkvan

Stručni žiri proglasio je najbolje učesnike ovogodišnjeg MIGC, u PRO kategoriji, bez starosnog ograničenja

2689 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Najbolji profesionalni gitarista ovogodišnjeg Crnogorskog međunarodnog takmičenja gitarista (MIGC) koje je održano u onlajn izdanju je Činavat Temkumkvan sa Tajlanda.

To je odlučio petočlani međunarodni stručni žiri sastavljen od gitarista, u sastavu: prof. Goran Krivokapić (Crna Gora/Njemačka), prof. Iliana Matos (Kanada/Kuba), prof. Đani Šehu koji je direktor Međunarodnog gitarskog festivala u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), prof. Raško Radović (Srbija) i kompozitor i gitarista Neno Munitić (Hrvatska).

"Nakon što je juče održana prva etapa, danas je upriličena završna runda takmičenja u kojoj je učestvovalo troje finalista. Činavat je zauzeo prvo mjesto sa 91.6 bodova, osvojivši ručno rađenu gitaru Andreasa Marvija u vrijednosti od 8000 eura, koncert sa simfonijskim orkestrom i resital na Forumu gitare u Beču", navodi se u saopštenju MIGC.

Drugoplasirani je Andrej Kaćuk iz Rumunije, sa osvojenih 88 poena. Njemu je pripala gitara Slavka Mrdalja u vrijednosti od 5.000 eura. Treće mjesto sa 86 bodova zauzeo je Leon Ravnikar iz Slovenije, koji je nagrađen besplatnim učešćem na Transylvania International Guitar Festivalu 2023. i Montenegro International Guitar Competition 2023.

"Na ovogodišnjem takmičenju u PRO kategoriji (bez starosnog ograničenja) učestvovalo je ukupno osam takmičara iz sedam zemalja: Crna Gora, Italija, Portugal, Rumunija, Slovenija, Srbija, Tajland", dodaju organizatori.

Festival realizuje Anagastum Guitar Society uz podršku Opštine Nikšić i Ministarstva kulture i medija Crne Gore. Montenegro International Guitar Competition je jedna od najznačajnijih i najdugovječnijih gitarskih manifestacija u Crnoj Gori koja je do sada okupila nekoliko stotina takmičara sa svih svjetskih meridijana.

Bonus video: