Predavanje Vjere Borozan u CSU

Kolekcija nesvrstanih u dekolonijalnoj perspektivi i Fokus Bolivija teme su o kojima će biti riječi u četvrtak u Dvorcu Petrovića u Podgorici

2702 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Dvodjelno predavanje “Kolekcija nesvrstanih u dekolonijalnoj perspektivi i Fokus Bolivija” Vjere Borozan biće održano u četvrtak 22. decembra u Podgorici, u Centru savremene umjetnosti Dvorcu Petrovića na Kruševcu od 18 do 20 časova.

”Prvo predavanje će biti posvećeno istorijatu djelovanja Galerije nesvrstanih Josip Broz Tito i procesu formiranja njene kolekcije u širem kontekstu svjetskih geopolitičkih zbivanja druge polovine 80-ih godina 20. vijeka i turbulentnih ekonomskih i društvenih transformacija početka 90-ih godina 20. vijeka na prostorima ‘bivše istočne Evrope’. Pomenute procese i konkretnu problematiku promatraćemo kroz perspektivu postkolinijalnih teorija 90-ih i komparaciju sa aktuelnim diskusijama o dekolonijazaciji na polju teorije i praksi kulturnih institucija. Drugo predavanjem će kontekstualizirati izložbu ‘Možemo li da pokušamo ponovo? Savremena umjetnost Bolivije’ i ujedno analizirati recentne primjere bolivijskih emancipatornih dekolonijalnih kulturnih politika”, navodi se u najavi predavanja.

Vjera Borozan je istoričarka umjetnosti i kustoskinja iz Praga. Od 2011. do 2019. bila je direktorica onlajn platforme za savremenu umjetnost Artyčok.TV. Diplomirala je na Karlovom univerzitetu u Pragu, a od 2009. je i predavačica savremene umjetnosti na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu. Prethodno je predavala na Fakultetu likovnih umjetnosti VUT u Brnu. Bila je direktorica Narodnog muzeja Crne Gore tokom 2017. i 2018. i dugogodšnja je saradnica inicijative za savremenu umjetnost tranzit.cz.

Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja je projekat Centra savremene umjetnosti koji ima za cilj razvoj savremenih istraživačkih i arhivskih umjetničkih praksi i njihovu implementaciju u umjetničke i edukativne programe Centra, kao i povezivanje ove izuzetno vrijedne i bogate zbirke, koja svjedoči o važnom internacionalnom istorijskom kontekstu, sa međunarodnom akademskom i umjetničkom zajednicom.

”Namjera je da se kroz ovaj program u kontinuitetu razvijaju aktivnosti koje bi doprinijele istorizaciji i novim čitanjima, te obnavljanju međunarodnih komunikacija i razmjena koje je kolekcija njegovala”, navodi se u saopštenju.

Projekat realizuje tim kustoskinja i konzervatorki i to Marina Šaranović, Anita Ćulafić, Nada Baković i Natalija Vujošević.

Bonus video: